Magma topp logo Til forsiden Econa

Tekst: Irina Lee • Foto: Kenneth Sortland Myklebust / Kolonihaven.no

Eiendoms­kongen

figur

Eiendoms­kongen

Freia-reklamen lyser som et diadem over hovedkontoret til Eiendomsspar og Victoria Eiendom på Egertorget. Fra sitt hjørnekontor i nest øverste etasje, med utsikt til Slottet, troner Christian Ringnes (59) over sitt eiendomsrike.

Ringnes. Slektsnavnet oser av tradisjon, kultur og norsk historie. Den gamle bondeslekten kommer opprinnelig fra gården Ringnes ved Krøderen. Innimellom alt det bondske må det ha sneket seg inn noen gründergener også. Christian Ringnes sin oldefar, Ellef Ringnes, startet Ringnes bryggeri sammen med sin bror, Amund. Bryggeriet ble senere solgt til danskene. Faren til Christian Ringnes, Christian Kaurin Ringnes, etablerte Norsk Scania Vabis. Det ble senere landets største importør av store lastebiler.

– Min far startet i grunnen med to tomme hender. Selv om jeg ikke manglet noen ting i oppveksten, tenker jeg at vi alle er vår egen lykkes smed. Til mine barn, som nå er 21, 23 og 25 år gamle, har jeg alltid sagt at de må studere. Og det er ikke dumt å få seg litt erfaring fra utlandet i tillegg, sier Ringnes, som snakker av erfaring.

Utålmodig

Selv vokste Ringnes opp i Halvdan Svartes gate, på tjukkeste Frogner. Da han var åtte år, flyttet familien til Vinderen, hvor han gikk på Vinderen folkeskole og senere Ris gymnas. Etter å ha fullført forberedende ved Blindern med toppkarakterer bestemte unge Ringnes seg for å avtjene verneplikten som befal i Hærens sanitet i Nord-Norge.

– Det jeg husker aller best, var at det var innmari mye venting. Det passet dårlig for en utålmodig sjel som meg. Etter hvert har jeg skjønt hvordan slike store, byråkratiske systemer fungerer, og innser at ting tar tid. Det erfarer jeg til stadighet i forretningslivet også, særlig når jeg må forholde meg til det offentlige, sier Ringnes.

Her kunne det vært naturlig å gjøre et tematisk hopp til skulpturparken på Ekeberg, som aldri ville ha blitt realisert uten Christians Ringnes’ utålmodige tålmodighet. Etter mange års arbeid, høylytt nabokrangling i mediene og byråkratisk kverning ble parken realisert høsten 2013. Mer om den senere.

Ville bli sjef

– Men hvordan endte du opp som siviløkonom? Din far ønsket jo at du skulle studere juss?

– Det var ikke et veldig bevisst valg, for å si det sånn. På min fars tid ble man enten jurist eller ingeniør. Da det ble populært å bli siviløkonom, bestemte jeg meg for å hive meg på den trenden. Jeg visste uansett at jeg ville jobbe med et eller annet innen næringslivet. Drømmen var å bli sjef, sier Ringnes og ler.

Valget falt til slutt på handelshøyskolen i Lausanne. At siviløkonomistudiene varte ett år kortere i Sveits enn i Norge, var en avgjørende faktor. At studiestedet lå inneklemt mellom alper og sjø, var heller ingen ulempe. 21 år gamle Ringnes satte kursen sørover.

– Det var en fantastisk periode! I barndommen var jeg veldig sjenert. For å være ærlig hadde jeg aldri vært særlig populær før jeg dro til Lausanne, sier Ringnes.

Lystens riddere

Hans popularitet fikk nemlig et kraftig oppsving i studietiden. Kanskje hadde det sammenheng med at Ringnes på denne tiden, sammen med sin søster, etablerte festivalen «Ringstock» på familiens landsted, inspirert av 1960-tallets store happening, «Woodstock». Her sto hyllesten av piker, vin og sang sentralt. Nok en gang kunne det vært fristende å trekke paralleller til skulpturpark og interessen for småflasker. Mer om den slags senere.

Vennene fra studietiden har han fortsatt god kontakt med. Året etter at de var ferdige i Lausanne, var Ringnes med på å etablere gruppen «Les Chevaliers de Plaisir» – Lystens riddere.

– Det var jeg som fant på det navnet, selvfølgelig, knegger Ringnes.

Riddergjengen består av 15 menn i sin beste alder som møtes én gang i året. Ni nasjonaliteter og flere sosiale sjikt er representert – alt fra en arbeidssøkende siviløkonom til en toppsjef i en amerikansk investeringsbank.

– Jeg er dårlig på networking, og dette handler på ingen måte om å bygge nettverk. Vi er bare en gjeng gode venner som har kjent hverandre lenge, sier Ringnes.

Best i klassen

I tillegg til gode kamerater tok Ringnes med seg toppkarakterer fra Sveits.

– Siviløkonomistudiet i Lausanne premierte korttidshukommelse, og det var en klar fordel for meg. Jeg gikk ut som bestemann på mitt kull, faktisk. Det er nok det resultatet som har hatt størst betydning for hele min karriere, sier Ringnes.

Takket være karakterkortet fikk han innpass på Harvard Business School i Boston, der han tok sin MBA-grad i 1981.

– Det var først på Harvard at jeg virkelig lærte å jobbe. Undervisningen tok utgangspunkt i et top management-nivå, alt skulle altså vurderes ut fra sjefens posisjon. Studiet ga meg ny innsikt og forståelse.

I konkurranse med de skarpeste hodene fra hele verden beholdt ikke Ringnes posisjonen som klassens smarteste. Han gikk ut blant de 25–50 prosent beste, en prestasjon han var fornøyd med.

– I det amerikanske skolesystemet verdsettes class participation veldig høyt, altså det å delta aktivt i timene. Det er litt uvant for oss europeere. Så snart det som er relevant, er blitt nevnt, velger vi å holde munn. Amerikanere er helt annerledes. De er utrolig veltalende og flinke til å snakke for seg. Harvard var uansett lærerikt, på alle måter, sier Ringnes.

Toppsjef som 30-åring

Med en Harvard-grad i lommen ble Ringnes håndplukket som konsulent til prestisjetunge McKinsey & Company i København. Han beskriver årene der som lærerike og krevende. Det var likevel jobben han søkte på – og fikk – som 30-åring, som skulle bli avgjørende for hans videre karriere.

Siden 1984 har Ringnes vært administrerende direktør i Eiendomsspar, hvor han i dag er hovedeier gjennom selskapet Victoria Eiendom. I dag eier Eiendomsspar verdier til en samlet verdi av vel 20 milliarder kroner. Mye av suksessen skyldes at Christian Ringnes har truffet godt med mange av sine beslutninger om å selge seg ned i enkelte perioder. I de senere årene har selskapet kjøpt flere høyprofilerte eiendommer, deriblant Oslos mest attraktive kontorlokaler på Tjuvholmen.

– Jeg er ikke opptatt av at noen av mine barn nødvendigvis skal følge i mine fotspor og overta etter meg. De skal uansett arve nok til å ha det komfortabelt, men de skal på ingen måte arve alt, sier Ringnes.

At hans investeringer i kulturelle krumspring knyttet til piker, vin og sang har kostet litt, er ingen hemmelighet. Dette er en passende anledning til å pense over på hans interesse for småflasker og etableringen av The Mini Bottle Gallery i Oslo i 2003. Det er blitt skrevet metervis med avisartikler om det spesielle galleriet. Omtalen blir likevel bare småtterier sammenlignet med bruduljen han skapte da han proklamerte at han ville anlegge en skulpturpark «til kvinnens pris» på Ekeberg. Det utløste årevis med disputter, sinte leserbrev og politiske protester. Men så, da parken endelig åpnet for publikum i september 2013, fikk hylekoret en annen lyd. Ganske umiddelbart stilnet kritikken, og Ringnes har fra flere hold fått stor anerkjennelse for arbeidet og investeringene han har lagt ned.

– Det gjelder å være tålmodig, vet du. Ting tar tid. Hvis noen få, høylytte kritikere skal få diktere hva flertallet skal vedta, nærmer vi oss et mindretallsdiktatur. Det å jobbe for noe jeg virkelig tror på, mener jeg er en suveren rettighet i et demokrati, sier Ringnes.

«En festlig fyr»

I Store norske leksikon står følgende: «Eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes er en livsnyter og et festmenneske. Han elsker sitt renommé som en festlig fyr.»

– Står det virkelig det? He he … Jo da, det stemmer at jeg liker å feste. Jeg elsker hyllester og gode anledninger til å feire. Men jeg er aldri den som går sist hjem. Jeg forlater gjerne festen når klokken bikker midnatt og resten av gjengen virkelig setter i gang, sier han.

Han har fortsatt én stor drøm som ikke er blitt realisert. Foreløpig. Det er en gondolbane fra Operaen og opp til Ekebergparken.

– Opinionsundersøkelser viser at et stort flertall er positive, og banen er allerede regulert inn i byplanene. Jeg tror det er overveiende sannsynlig at den kommer. Det hadde i hvert fall vært veldig moro. Gi meg ti år, så har jeg nok fått rett.

figur

GODE GENER: I mars runder Christian Ringnes 60 år. Selv skylder han på gode gener og godt humør for at han aldri har hatt trøbbel med helsen eller opplevd større livskriser. – Jeg har rett og slett hatt flaks!

Eiendomsinvestor og milliardær Christian Ringnes er en livsnyter og et festmenneske. Han elsker sitt renommé som en festlig fyr.

Store norske leksikon


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS