Magma topp logo Til forsiden Econa

Ine er masterstudent ved Norges Handelshøyskole. Hun er representantskapsmedlem og har tidligere vært leder for studentgruppen på NHH og leder for studentrådet i Econa.

En liten økonom

Rosa skolesekk, magen full av sommerfugler, løse melketenner og mammas trygge hånd i din. Du tenker at du har kommet en lang vei fra barneskolen, idet du spent immatrikuleres som førstekullist og vordende økonom.

Under første forelesning får flinkisfølelsen din en hard knekk idet sidemannen spretter opp med spørsmål om aggregert etterspørsel og foliorente. Ditt eget spørsmål om kredit og debet svelges og kamufleres med flere seriøse nikk. Du noterer desperat hvert bidige ord foreleseren sier og viser på fiffige presentasjoner, til du pådrar deg senebetennelse. Du oppnevner båndopptakeren til din beste studievenn. Samtidig gjør du som de andre og klapper etter hver forelesning de to første månedene – et pinlig minne du senere forsøker å fortrenge. Du sleper deg fra forelesningssalen og føler deg mer forvirret enn da du pliktoppfyllende møtte opp. Du hater studiet. Neste dag kommer aha-opplevelsen, og du elsker studiet. Du er i en evig tåke av kognitiv dissonans.

Den første, befriende følelsen av å være selvstendig student og styre alt selv nedjusteres til et mer moderat nivå etter flere (unevnelige) uhell. Mikrobølgeovnen tåler ikke metall, melken må være lunken for at bollene skal heve seg, og kylling kan ikke nytes lett rosa. Men du lærer. Det går (sakte) fremover.

Du begynner å forstå forskjellen på produktiv og effektiv, og har altfor mange gjøremål som gnager på samvittigheten. Vennekveld, klesvask, trening, innleveringer og ukas handletur. Du evaluerer alt etter alternativkostnad, men må likevel konkludere med at døgnet har for få timer. Du nedprioriterer ukas handletur og lever enda en uke på nudler og havregrøt.

Så kommer eksamenstiden, som en eviglang monsterbølge. Du rekker så vidt å fylle lungene med luft, før du ubønnhørlig trekkes under. Du barrikaderer deg bak fem tonn pensumlitteratur og ditto med billig hermetikk (Fjordland for den som ikke er en liten gjerrigknark). Du leser som en helt, men oppdaterer likevel Facebook med statusen «Hjeeeelp …?» kvelden før. Du får kvelingsfornemmelser av lesesalen og synes veldig, veldig synd på deg selv. Men som tøff økonomistudent drar du deg gjennom det, og skjuler takknemlige tårer idet du perfeksjonerer sluttlinjen på eksamen. Halleluja.

Du bygger CV, finpusser profil og planlegger karriere med den største selvfølgelighet. Du legger byggekloss etter byggekloss på mesterverket ditt, med samme iver og entusiasme som da du oppdaget legoklosser som liten. Du oppdager at et søtt smil og et fast håndtrykk er beste finpuss. Og med små milepæler underveis begynner du å bli en liten økonom. Du plager venner med gullkorn som «En krone spart er en krone tjent!». Du kan faktisk si noe halvfornuftig om eurokrisen og boligbobler. Du bytter svale sommerdager ved sjøen i et blankt «Bankfunksjonær»-skilt. Likevel lurer du på om du noensinne tør å innrømme at du lager fargerike Excel-grafer over månedens utgifter.

Og etter tre lange år ser du at lyset i enden av tunnelen ikke er et motgående tog likevel. Siste eksamen er unnagjort, mastergrad venter, og du fylles av plutselig optimisme. Bachelorgrad. Et vitnemål som ikke ser ut som et takras. En euforisk lykke.

Du er stolt. Stolt over å kunne steke en perfekt biff. Stolt over nye og livslange vennskap. Stolt over å ha kommet deg fra rosa skolesekk til rosa dokumentmappe. Stolt over resultater, ny kunnskap og tunge verv. Stolt økonomistudent.

Econa ønsker små og store økonomer et fortreffelig høstsemester!

figur

Ine Oftedahl


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS