Magma topp logo Til forsiden Econa

Magne Gaasemyr er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært journalist og ansvarlig redaktør i Økonomisk Rapport, og sjefredaktør i Bergens Tidende.

En uvanlig professor

Få professorer blir husket lenge etter at de har lagt ned forsker- og lærergjerningen. NHH-professor Thorolf Rafto er et unntak. Han var ikke bare opptatt av sitt eget fag. Historikeren i ham gikk i ett med humanisten. Det skulle bare et kort møte til med denne spesielle mannen før man ble overbevist om hans glødende engasjement for undertrykte og forfulgte mennesker.

Da Rafto døde i 1986 tok kolleger og venner, blant dem professor Arnljot Strømme Svendsen og Jan Ramstad, initiativet til Thorolf Raftos Stiftelse for menneskets rettigheter, for å sikre at engasjementet og arbeidet skulle føres videre. Stiftelsen deler årlig ut Raftoprisen, en pris som har vunnet internasjonal anerkjennelse. Den skal sette søkelyset på glemte konflikter, på overgrep og på personer eller miljøer som trenger og fortjener verdens oppmerksomhet.

I år gikk prisen til den vietnamesiske munken, forskeren og forfatteren Thich Quang Do. Han har viet sitt liv til arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i Vietnam. Arbeidet har kostet ham 25 år i fengsel. Fortsatt sitter han, i en alder av 77 år, i husarrest i Saigon. Vietnam er et land som, etter kinesisk mønster, har liberalisert økonomien, men for øvrig beholdt diktaturets politikk. Den 83 millioner store befolkningen holdes i et stramt jerngrep av kommunistpartiets ledere. Politisk og religiøs forfølgelse hører til dagens orden. Fengsel og tortur, i verste fall dødsstraff, venter dem som våger å fremføre kritikk mot myndighetene.

Ved å gi Raftoprisen til Thich Quang Do settes søkelyset på et samfunn der folket lever i konstant frykt. Fra den første prisen til tsjekkiske Jiri Hajek i 1987, har prisen bidratt til å bringe helter og konflikter frem i lyset. Derfor kjenner vi nå Aung San Suu Kyi, som fremdeles sitter i husarrest i Burma, kurdiske Leyla Zana som satt ti år i tyrkisk fengsel, iranske Shirin Ebadi og kinesiske Rebiya Kadeer, for å nevne noen. Flere Raftoprisvinnere har også senere fått Nobels fredspris.

Rundt tretti år etter husker jeg professor Rafto bruke deler av forelesningene på å utfordre oss studenter til engasjement i politiske og sosiale spørsmål. Sløvhet hadde han liten sans for. For ham var kampen for de undertykte folkene i Øst-Europa på den tiden helt sentral. Og da han ledet en ekskursjon for NHH-studenter til Polen våren 1977, husker jeg at han som regel dukket opp i bussen om morgenen glødende inspirert etter hemmelige nattlige møter med polske dissidenter.

Nylig var det tyveårsjubileum for Raftoprisen i Bergen med stor festforestilling i Grieghallen. Prisvinnerne understreker hvor viktig det er at noen taler deres sak, at de ikke blir glemt. Derfor er det arbeidet Raftostiftelsen gjør viktig. Siviløkonomene, og Fagbokforlaget som utgir Magma, er blant dem som økonomisk støtter dette frivillige arbeidet.

 

figur

Redaktør


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS