Magma topp logo Til forsiden Econa

Magne Gaasemyr er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært journalist og ansvarlig redaktør i Økonomisk Rapport, og sjefredaktør i Bergens Tidende.

Håp for gamlinger over 50?

Man er seg selv nærmest. For en som passerer 50 i løpet av året, er det blitt mer interessant hvordan de som er 50+, estimeres, ikke minst på arbeidsmarkedet.

For en stund siden slo jeg av en hyggelig prat med en hodejeger i et av de store internasjonale selskapene. «Sånne som meg er jo for gamle for toppjobber,» slengte jeg ut som en test. Hodejegeren var ærlig: De hadde store databaser på lederkandidater innenfor de fleste fagfelt. «Men for de over 50 trengs ikke mer enn en manuell fil i en skuff,» sa han.

I mange år fikk jeg fra tid til annen henvendelser fra såkalte rekrutteringsfirmaer som lurte på om jeg kunne være interessert i jobber. Selv om det bare resulterte i jobbskifte én gang, skal jeg innrømme at jeg satte pris på å bli spurt. Det ga et positivt bidrag til selvfølelsen, en slags søt kløe som minnet om at man fortsatt ble regnet med.

De siste par årene har dette endret seg totalt. De som før ringte om spennende muligheter, gir ikke lyd fra seg. Da blir hodejegerens fortelling rent forsonende. Årsaken trenger ikke bare ligge hos meg, men kan være av mer strukturell karakter.

Til Dagbladet sier hodejeger Per Torvild Aakvaag (46) det slik: «Arbeidsgivere vegrer seg for å ansette folk over 50. Selv de somnærmer seg 50, blir sett på som eldre.»

Dette synes han er leit: «Det sitter mange svært dyktige ledere, selgere, konsulenter og andre rundt om som er passert 50, og som på ingen måte er mindre fleksible og endringsorienterte enn mange 30-åringer. Likevel blir alderen brukt mot dem. Slik mister arbeidslivet mye viktig kompetanse og erfaring.» Sammen med sin sjef i AlliansePartner, Brit Teien (56), vil Aakvaag slå et slag for å øke seniorstatusen. «Det er ikke alderen, men egenskapene og personligheten din som teller,» sier Teien.

Og bedriftsrådgiver Rune Refvik i Hartmark Consulting sier til samme avis at det alt er i ferd med å skje en revitalisering av 50-åringene: «De er ferdige med småbarn, har betalt gjeld og er ikke i tidsklemma. De er opptatt av innhold og mening og kan i sterkere grad enn da de var yngre, ta sjanser, fordi de står friere.»

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS