Magma topp logo Til forsiden Econa

Gry Ljøterud

Hjernen bak visjonen

Morten Jørgensen fra Vadsø er uendelig glad for at hans forslag til visjon i Econa fenger: Bedre beslutninger. Hver dag.

Alle som har jobbet med visjonsformuleringer, vet hvor krevende dette kan være. Det er spørsmål om å finne de rette ordene, ord som betyr noe, som vil bli husket, og som gir kraft og energi til hva det egentlig dreier seg om.

Econa vedtok en ny strategiplan i 2016 med en ny visjon, ny oppdragsbeskrivelse og nye verdier. Planen var et resultat av en omfattende prosess med mange meninger og diskusjoner, spesielt rundt visjon og verdier. Etter at mange ideer var kastet frem og tilbake fra internt og eksternt hold, kan Econas medlemmer være spesielt fornøyd med at det er en av deres egne som er hjernen bak visjonen «Bedre beslutninger. Hver dag.» – som var Morten Jørgensens forslag.

For Jørgensen (46), som er organisasjonssjef i Varanger Kraft og medlem av Econas lønns- og arbeidsutvalg, slo visjonen ned da han satt på flyet på vei til Alta. Etter at administrerende direktør Tom Bolstad inviterte Morten til å bli med i prosjektgruppen for å komme opp med visjonsformuleringer som kunne gjenspeile foreningens status og mål for fremtiden, hadde Morten flere søvnløse netter der han kvernet lenge på en ny visjon for Econa.

– For meg er det vesentlig at visjonen skal mobilisere, ha energi og gi kraft og uttrykke essensen i hva man jobber med. Det er en lek med ord som har noe dypt alvorlig i seg, sier Morten.

Vadsøværingen har vært medlem i Econa siden han ble uteksaminert ved NHH i 1994. Nå representerer han privatansatte medlemmer i lønns- og arbeidsutvalget (tidligere KIA). Han var også med i arbeidet med Econas navneendring og utarbeidelsen av den forrige strategien.

– Jeg klarte ikke å knekke nøtten med den forrige visjonen. Det er mange ord som mange bedrifter har med i sine visjonsformuleringer, og som sikkert er riktige og viktige å ha med. For meg ble det litt for konsulentaktig, med ord som ledelse, samfunn, verdiskaping og liknende. Jeg kjente meg ikke helt igjen, det ble et eneste stort gjesp. Det var ingen ord som gav meg kraft og energi og motivasjon. Dette plaget meg litt, er vi nødt til å være så kjedelige? Men jeg hadde samtidig ingen bedre forslag heller. Ikke før flyturen mellom Oslo og Alta, da jeg leste Daniel Kahnemanns Tenke fort og langsomt. Den handler om hjernesystemer som jobber parallelt og mot hverandre, og om beslutningspsykologi. Da slo det meg at det er jo beslutninger vi driver med. Hver dag. Hele livet, sier han, og fortsetter:

– Er det ikke beslutninger som forener oss økonomer? Vi produserer beslutningsgrunnlag, tar beslutninger og stiller opp med vår kompetanse for å ta beslutninger. Det er rett og slett kjernen av den fagkombinasjonen vi har, og den samfunnspåvirkningen vi bedriver. Jeg opplever at «Bedre beslutninger. Hver dag.» fungerer. Det er tusen ting vi økonomer ikke er, men vi er i full grad beslutningstakere eller sitter veldig nær der beslutninger tas. Det er det som er vårt samfunnsoppdrag, enten arbeidsredskapet vårt er økonomifag og Excel-ark eller ledelse og kunnskap om menneskelig adferd.

figur

– Hvilke beslutninger har du tatt i dag, Morten?

– Jeg har egentlig ikke gjort annet enn å beslutte i hele dag. I konsernledermøtet har vi blant annet besluttet at vi må legge om rutinene våre på flere områder. Og vi har tatt en beslutning som jeg er fornøyd med selv, nemlig at vi må revurdere vår arbeidstid i romjulen her i Varanger Kraft, sier han og ler.

– Ellers har det gått i mer trivielle beslutninger om julegaver og hvordan jeg og familien skal feire julaften.

Morten avslutter med at visjonen er noe vi går på jobb og gjør gang etter gang. Det er vårt daglige bidrag, noe som aldri avsluttes. Vi raffinerer oppgaven med egne ferdigheter gjennom et helt arbeidsliv, et evigvarende prosjekt, som skal gjøre at vi tar bedre beslutninger. Hver dag.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS