Magma topp logo Til forsiden Econa

Jobbytte – hvor vanskelig er det egentlig?

figur-author

Jobbytte er i seg selv en tung prosess, og i mitt foredrag på Econa TV tar jeg for meg mange ulike elementer av denne sagnomsuste prosessen. Den oppleves forskjellig fra person til person, og det er derfor vanskelig å gi noen fasit på hva man skal gjøre, og hvordan man skal gjøre det. Noen elementer kan man allikevel trekke frem som viktige å tenke på.

  • Finn ut hva du vil.
  • Bruk nettverket ditt.
  • Sørg for referanser.
  • Bruk tiden det faktisk tar.
  • Be om tilbakemelding.
  • Finn ut hva det er du vil – det er først da du vil kunne fullt ut benytte deg av ditt nettverk. Finn ut hva det er som trigger deg, hvorfor vil du bytte jobb, hva du mangler i dag, og hva det er du nå ser etter. Finn ut hvilke selskap/bransjer eller stillinger du vil kunne oppnå dette i, og begynn å jobbe spesifikt mot de respektive.
  • Nettverk – de fleste har et mye større nettverk enn de faktisk er klar over. Ditt nettverk strekker seg vesentlig lenger enn de du har daglig eller ukentlig kontakt med. Ditt nettverk er for eksempel alle du har jobbet med, ledet eller blitt ledet av i tidligere jobber. Ofte flytter folk på seg, og man kan ta vare på gode kontaktpunkter – ditt nettverk – fra tidligere arbeidsforhold. Men med dette er det jo også viktig å alltid ha i bakhodet at man etterlater seg et inntrykk. Så implisitt i dette ligger at man alltid bør passe på å etterlate et godt inntrykk av seg selv. Gjør en god jobb, og vær ærlig – dette vil alltid hjelpe deg på sikt.
  • Husk at din nåværende jobb er den beste referansen du har. Sørg derfor for å gjøre en god jobb i dag. Konsentrer deg om jobben – selv om det å søke jobb er en fulltidsjobb, bør din nåværende stilling være i fokus. Vær ærlig med dem du har rundt deg. Diskuter gjerne dette med din leder, og vær ærlig på at du på sikt ønsker deg andre muligheter. Ofte vil din leder sette pris på at du er ærlig, og dette er kanskje en person som vil kunne være en god referanse – og samtidig har vedkommende kanskje et nettverk som du har lyst og mulighet til å nyte godt av.
  • Bruk tiden det tar – ikke fort deg å slenge inn en søknad. Legg din stolthet i en god søknad og en skreddersydd CV. Ofte får man mange søkere til en stilling, og ofte er det veldig tydelig dersom man har «slengt» inn en søknad. Du vil heller bruke tid på først å finne ut hva du vil, og deretter søke målrettet på noen få stillinger.
  • Dersom du følger punkt 4 og bruker tid og energi på å søke en stilling, fortjener du også god tilbakemelding. Dette gjelder selv om du ikke kommer inn på intervju. Normalt ville jeg sagt at en skriftlig tilbakemelding er det man kan forvente dersom man ikke kommer på intervju, og en muntlig tilbakemelding dersom man har vært på intervju. Men det viktige i dette er jo at man får noe mer enn en generisk tilbakemelding. Be om konstruktive innspill, men ha samtidig forståelse for at det kan være mange søkere, og dette er noe som kan ta tid.

Dersom du ønsker mer informasjon om jobbytte, se gjerne mitt foredrag på Econa TV eller ta kontakt med Econa eller meg.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS