Magma topp logo Til forsiden Econa

Maria Sævild, medlem av Econas studentutvalg og masterstudent ved NHH. Foto: Gry Ljøterud

Kvinnelige forbilder

I lys av debatten om kvinner i toppledelsen mener jeg det viktigste for aspirerende fremtidige ledere er gode forbilder. Jeg er selv en kvinnelig siviløkonomstudent med store drømmer om fremtiden. I tillegg er jeg daglig omringet av talentfulle kvinner med store ambisjoner om fremtidige lederjobber. Det jeg tror vi trenger, er gode rollemodeller som kan vise og lære oss at stå-på-vilje, interesse og dedikasjon kan førte oss langt på vei mot drømmen. Med dette ønsker jeg å utnevne og fortelle om mine kvinnelige forbilder i næringslivet.

I vår var jeg så heldig å få skygge Helene Kubon Skulstad en hel arbeidsdag. Skulstad er leder for PwC Consulting i Bergen. Hun er en kvinne med høye ambisjoner og mye energi, og jeg ble rett og slett smittet. Jeg opplevd Skulstad som åpen og engasjert på arbeidsplassen, og hun viste meg viktigheten av å være delaktig i de ansattes arbeid, men også det å gi dem mulighet til å løse problemer selv. Da Skulstad i 2017 ble leder i PwC, var det mye omtale i media om hennes lederstil. Det jeg lærte av henne denne dagen om dette, var at det alltid vil være noen som er uenige i måten man gjør ting på, men at man fortsatt må å ha tro på seg selv og stole på dem som har troen på deg.

En annen kvinne jeg ønsker å trekke frem, er Nina Riibe, som nå er Econas nye administrerende direktør. Henne har jeg vært så heldig å få lære å kjenne de siste månedene. Riibe er en kvinne med mye ledererfaring som jeg samtidig opplever som svært jordnær. I forbindelse med ansettelsesprosessen i Econa har Riibe uttrykt hvor mye hun forbedret og jobbet med seg selv for å være best mulig forberedt. Dette blir jeg inspirert av: at hun som har så mye erfaring fra ulike lederjobber, fortsatt må forbedre seg selv i en ansettelsesprosess. Hun har med dette gjort meg bevisst på at man aldri er utlært.

Til sist kan jeg ikke være foruten Kristin Skogen Lund, som er en kvinne jeg virkelig ser opp til. Lund er i dag konsernsjef i Schibsted og har flere store lederjobber bak seg. Selv om hun i dag har mye erfaring, har Lund uttrykt at hun har slitt litt med selvtilliten og vært avhengig av å ha gode støttespillere rundt seg. Dette tror jeg alle kan kjenne på av og til, og jeg tror det er viktig at hun er ærlig på dette. Et tips Lund nevner i Econas podkast, er at man må finne trygghet i egne unike styrker som gjør at man blir tryggere på seg selv og sin kompetanse.

For meg er dette kvinner jeg har fått øynene opp for i løpet av min studietid, og de er ledere jeg ser opp til med en indre tro på at jeg en dag kan bli akkurat hva jeg vil. På bakgrunn av mine opplevelser med disse kvinnene vil jeg oppfordre kvinnelige ledere til å være mer synlig og tilgjengelig for unge studenter, for det er i løpet av studietiden at du virkelig finner ut hva du har lyst til. Disse kvinnene kan bruke sin posisjon og stemme til å dyrke frem gode fremtidige ledere, og ikke minst dele sine erfaringer med unge, aspirerende ledere. Det er flere måter studenter kan få møtt sine forbilder på, men mine forslag er gjennom skygge­dager, arrangementer på ulike studiesteder eller bare gjennom noe så enkelt som en lunsjsamtale. Igjen avhenger dette av at de kvinnelige lederne stiller seg til disposisjon og er villige til å dele sine erfaringer.

Jeg anbefaler deg å sjekke ut Econas podkast «Kvinner og toppledelse», hvor vi intervjuer ekstremt flinke og dyktige kvinner i næringslivet.

figur

Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS