Magma topp logo Til forsiden Econa

Henrik Alfredsen

Lesesalen er ikke der du lærer mest!

figur

Henrik Alfredsen, nestleder Econa Student.

Studiested: Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder

Nytt år – nye muligheter

Et nytt år står for tur, og mange nordmenn har nok for n-te år på rad satt seg som målsetting at 2018 er året man skal bli bedre til å trene. Som student har mange kanskje et mål om å slutte med skippertak, og heller være tidlig ut med å sette seg på lesesalen. Eller – er 2018 året da du skal delta på NM i økonomi, skaffe deg den nyttige erfaringen om hvordan det er å løse caseoppgaver, og kanskje til slutt løfte pokalen som ny norgesmester i økonomi? Å bli norgesmester er tross alt ingen dårlig målsetning for det nye året.

Gode karakterer er ikke nok

Som tillitsvalgt i Econa er det motiverende med den suksessen som NM i økonomi har fått. Når nesten 1 500 økonomistudenter velger å bruke av fritiden sin til å ta enda en «eksamen», gir det en indikasjon på at vi gjør noe riktig. Det sier samtidig noe interessant om hvordan arbeidslivet har endret seg. Tidligere var det kanskje «nok» med gode karakterer for å lande drømmejobben. I dag er det slik at attraktive arbeidsgivere ser etter noe mer enn at man har klart å låse seg fast til leseplassen for å få toppkarakterer. Når mange kandidater kan vise til gode karakterer, blir det gjerne slik at det er andre ting som vipper deg mellom å være aktuell og uaktuell. Dagens nyutdannede kan ofte vise til sterke CV-er og flotte LinkedIn-profiler med relevant arbeidserfaring og utveksling ved noen av verdens beste universiteter, samtidig som de også har vært engasjert i studentaktiviteter. Ekstraaktiviteter sier også noe om deg som person, og at du faktisk har en interesse samt et engasjement utover det å sitte på lesesalen. Til de mest attraktive stillingene er det ofte flust av søkere og vanskelig å skille seg ut, men det er ytterst få som kan vise til at de er finalister eller vinnere av et norgesmesterskap.

Læringsarena

Som økonomistudent er det omtrent uunngåelig å bli utfordret til å løse en case når man søker jobb. Mange bedrifter, inkludert BDO og Danske Bank, benytter seg av caseløsning i sin rekrutering. Et arrangement som NM i økonomi gir deg praktisk erfaring som vil være nyttig i jobbsøking, men gir også erfaring med potensielle problemstillinger du vil møte i arbeidslivet. Enten det handler om å være innovativ og forutse bankens fremtid eller å analysere en bedrifts regnskap for å foreslå eventuelle forbedringer. Du har derfor mulighet til å få satt den kunnskapen du har opparbeidet deg gjennom teori, ut i praksis. I tillegg får du testet deg selv på en trygg arena, slik at du får identifisert dine styrker og svakheter, og dermed får en forsmak på hva du kan jobbe videre med.

Egen erfaring

Få læresteder underviser studenter i hvordan man skal løse casene man møter i en rekrutteringsprosess, og for mange er kanskje et intervju det første møtet med en slik problemstilling. For egen del var det ekstremt nyttig med all den erfaringen jeg hadde opparbeidet meg fra caseløsning da jeg selv søkte jobb. Det er da fordelaktig å ha deltatt i konkurranser som NM i økonomi slik at ikke en eventuell case er det som feller deg på søken etter drømmejobben.

Nettverk

Vi hører stadig hvor nyttig et nettverk kan være, og NM i økonomi gir en anledning til å utvide nettopp dette. Casekonkurranser er også en mulighet for at du kan bli kjent med bedriftene – og de med deg. Kanskje er NM i økonomi akkurat den arenaen hvor du møter din fremtidige arbeidsgiver? For ikke å snakke om dine fremtidige kollegaer når man møtes på tvers av læresteder i både faglige og sosiale rammer.

NM i økonomi – karrierefremmende

I løpet av den tiden NM i økonomi har blitt arrangert, har lag fra UiS, NHH og NTNU vunnet finalen. I fjor brøt NTNU seiersrekken til NHH, som de siste årene har tatt tre strake seire hjem til Bergen. Tidligere deltakere har uttrykt at konkurransen har åpnet nye dører inn i arbeidslivet, og at seier og finaledeltagelse henger høyt. Econa-studentene har de siste par årene jobbet for økt kvalitet i økonomiutdanningen, og vi er på god vei når vi skaper en arena der studenter fra så mange forskjellige læresteder får muligheten til å vise frem hva de kan.

Hvor er kvinnene?

I statistikken er kvinnene i ferd med å ta toppen på alle målinger som handler om antall og resultater. Samtidig har det vært en overvekt av mannlige deltakere i finalen, selv om lagene som har vunnet, ofte har hatt kvinnelige medlemmer. Vi håper derfor at flere av de dyktige damene som vi vet sitter på lesesaler rundt om i landet, også tar utfordringen. Kanskje 2018 blir året hvor et rent kvinnelag går til topps?

Fakta om NM i økonomi

NM i økonomi er arrangert av Econa, i samarbeid med Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning (NRØA), BDO, Danske Bank og Dagens Næringsliv.

Konkurransen består av tre runder:

  • Runde består av flervalgsoppgaver og er laget av NRØAs fagkomiteer. Runden besvares via nett og finner sted 1. mars.
  • Runde består av caseoppgave i revisjon og finans og er laget av BDO. Denne runden gjennomføres i tidsrommet 13–15 mars på de respektive lærestedene.
  • Runde er finalen som avholdes i Oslo 6. april. Her møter de ti beste lagene sammenlagt fag- og caseoppgaver laget av Danske Bank, BDO og NRØA.

Premier

Til vinnerlaget:

15.000 kroner i aksjefond, levert av Danske Bank

Helsides gratulasjonsannonse i Dagens Næringsliv

Presentere sitt case for ledergruppen i Danske Bank

Lucky looser

Flere premier vil bli annonsert på våre facebooksider og av våre samarbeidspartnere underveis.

 

 


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS