Magma topp logo Til forsiden Econa

Irina Lee

Lokker med Rubiks kube

Det tredimensjonale puslespillet Rubiks kube fenget millioner av mennesker over hele verden på 1980-tallet. Nå vil styreleder Tom O. Kleppestø (47) bruke verdens mest solgte leketøy til å lokke flere medlemmer til Econa og Akademikerne.

I kampen om oppmerksomheten handler alt om å skille seg ut. Det gjelder å ha et klart budskap, et klart mål og en gjennomtenkt strategi for å få formidlet det.

Styreleder i Econa, Tom O. Kleppestø (47), har gjennom en lang karriere brukt sin kompetanse og kreativitet til å oppnå resultater på ulike områder, selv om noen resultater nok har vært bedre enn andre. Nå setter han inn støtet for å løfte Econa til nye høyder i jubileumsåret 2014, når foreningen feirer 75 år.

– Vi har lagt bak oss et tiår med litt for mange interne konflikter. Nå preges organisasjonen av en god tone og gjensidig respekt, sier Kleppestø.

Selv har han vært medlem i foreningen siden studiedagene på Norges Handelshøyskole (NHH), hvor Kleppestø studerte fra 1986 til 1992 og siden fortsatte å jobbe frem til 1998. Han begynte å jobbe ved daværende Center for International Business allerede i 1990, som senere ble en del av SNF. I tillegg jobbet han ved NHHK.

Følte seg hjemme

Kleppestø er født i Porsgrunn og bodde i Kristiansand var han var to til han var seks år gammel. Senere flyttet familien til Gjerdrum på Romerike, hvor unge Tom vokste opp på landet. Det var først da han kom til Bergen i 1986, at han følte at han var kommet hjem.

– Faren min kommer jo fra Kleppestø, som er hovedstaden på Askøy. Å komme til et sted der alle kjente navnet mitt, og hvor Kleppestø-fergen var en viktig forbindelseslinje, var helt herlig. Alt falt på plass. Skarre-r-ene mine skilte seg ikke lenger ut, og bruk av en-endelser passet også mye bedre inn i Bergen enn det hadde gjort på Gjerdrum. Jeg ble assimilert i det bergenske samfunnet med en gang, sier Kleppestø.

Han mener at mange NHH-studenter ikke flytter til Bergen på ordentlig mens de studerer der.

– Mange forholder seg kun til «The Golden Triangle», som består av studentboligene på Hatleberg, skolen og nærbutikken til Kolstad, som i dag er blitt en REMA-butikk. Mange bor også bare «på låns» og drar hjem i helger og alle ferier. Selv ble jeg bergenser fra starten og abonnerte på BT fra første stund, sier Kleppestø.

Internasjonalt perspektiv

Han menget seg også en del med studentene på Høyden, som ifølge Kleppestø hadde et annet fokus enn medstudentene på NHH.

– Universitetsgjengerne var mer internasjonalt orientert og opptatt av større forhold enn mange på NHH var, sier Kleppestø.

Hans eget internasjonale engasjement har han gjennom store deler av sin karriere fått utløp for gjennom Raftostiftelsen. Han ble valgt inn i styret i 1992, men da hadde han allerede i en årrekke deltatt i stiftelsens arbeid som en slags styresekretær, hentet inn av Jan Ramstad, som siden er blitt en av hans beste venner.

– Jeg var student da den aller første Raftoprisen ble delt ut til Jiri Hajek fra Tsjekkoslovakia i 1987. Det var i aulaen på Handelshøyskolen. Det nærmet seg eksamen, og jeg husker at det snødde. Tilfeldigvis gikk jeg forbi på vei hjem fra lesesalen på Merino akkurat idet Sissel Kyrkjebø sang for forsamlingen i aulaen. Jeg husker ikke hvor lenge jeg ble stående og se på gjennom de store vinduene, men i ettertid skjønte jeg at det var første gang Raftoprisen ble delt ut, sier Kleppestø.

Han har siden den gang vært aktiv i Raftostiftelsens arbeid på mange områder som har gitt ham mange opplevelser. Kleppestø forteller om elleville turer til tidligere østblokkland og om hvordan flaks, personlige kontakter og stå-på-vilje har gitt utrolige resultater. Hans engasjement har også ført til personlige vennskap med flere av verdens fremste demokrati- og menneskerettighetsforkjempere.

Kuppet oppmerksomheten

Da det ble kjent at José Ramos-Horta og biskop Carlos Ximenes Belo fra Øst-Timor var blitt tildelt Nobels fredspris i 1996, ringte Kleppestø umiddelbart til Ramos-Horta, som hadde vunnet Raftoprisen tre år tidligere. Kleppestø, som hadde prisvinnerens direktenummer i Darwin, fikk tak i ham før verdenspressen rakk å summe seg. Han gratulerte den ferske nobelprisvinneren og spurte om Ramos-Horta hadde anledning til å delta på Raftostiftelsens tiårsjubileum, som skulle markeres i Bergen 2. november 1996. Det var en drøy måned før utdelingen av fredsprisen skulle finne sted i Oslo.

– «Tom, I’ll be happy to come», svarte han. Og da tok det jo fullstendig av, vet du. Presse fra hele verden kom til Bergen for å møte Ramos-Horta, sier Kleppestø.

Det ingen visste, var at Michael Aris, ektemannen til Aung San Suu Kyi, var kommet inkognito til Bergen for å møte Ramos-Horta i all hemmelighet.

– Det var en spesiell opplevelse å arrangere et møte mellom de to, med hele verdenspressen til stede, uten at noen visste det!

Raftostiftelsen var den første organisasjonen som anerkjente innsatsen til den burmesiske frihetskjemperen Aung San Suu Kyi da de ga henne Raftoprisen i 1990. Det var første gang prisen gikk til en person utenfor den tidligere østblokken, som til da hadde vært målet for stiftelsens arbeid. Berlinmurens fall den 9. november 1989 hadde lagt grunnlaget for et bredere perspektiv for den til da relativt ukjente menneskerettighetsprisen.

– Hun har senere fortalt hvordan hun hørte den fantastiske nyheten vi BBC World Service, mens hun selv satt i fangenskap. At noen der ute i den store verden visste om hennes innsats og anerkjente den, betød svært mye for henne. Derfor var også Norge det første landet hun valgte å besøke da hun fikk anledning til å forlate Burma i fjor.

Turbulent periode

Som styremedlem i Econa siden 2007 og styreleder siden 2011 har Tom O. Kleppestø brukt tid på å rydde opp i interne forhold. Nå som de turbulente tidene er tilbakelagt, har Kleppestø rettet fokus mot den forestående valgkampen og 75-årsjubileet i 2014.

– Når det gjelder valget, vil temaer som utdanning og kompetanse stå sentralt. Arendalsuka i begynnelsen av august markerer den virkelige starten på valgkampen. Der skal Akademikerne delta. Econa er den tredje største foreningen i Akademikerne, og jeg er opptatt av hvordan vi skal ta inn ordet kompetanse som en del av vår deltakelse i Arendalsuka, sier Kleppestø.

Et av påfunnene han har kommet opp med, er altså utdeling av verdens mest populære leke gjennom tidende, Rubiks kube. Ifølge Wikipedia er det solgt 350 millioner kuber på verdensbasis. Nå skal enda noen flere deles ut gratis under Arendalsuka.

– Vi har bestilt flere tusen kuber fra Kina. De er selvsagt produsert ut fra etiske standarder. Men Econa er ikke en partipolitisk organisasjon, vi er en interesseorganisasjon basert på vårt fag, som er økonomi og ledelse. Vårt viktigste mål i forbindelse med valget er at vi er synlige overfor våre medlemmer, sier Kleppestø.

Ambisiøse jubileumsmål

Når det gjelder 75-årsjubileet neste år, har Kleppestø og hans kolleger meislet ut klare mål:

  • Medlemsmassen skal økes fra dagens 18 000 medlemmer, som inkluderer drøyt 3 000 studentmedlemmer, til 23 000 medlemmer innen 1. januar 2015.
  • Alle medlemmer skal vite at det er Econa de er medlem av, og Econa skal bli et begrep som alle kjenner til. Herunder ligger det at det ikke lenger skal være nødvendig å si «Econa, tidligere Siviløkonomene».
  • Det skal arrangeres en landsdekkende «fakkelstafett». Den skal innom Econas 14 lokalforeninger fra nord til sør, før den ender opp i Oslo i forbindelse med jubileumsfeiringen i november 2014.

– Begreper som vil stå sentralt i dette arbeidet, er kompetanse, bærekraft og effektivitet. Det er kjente verdier for oss økonomer, sier Kleppestø.

Han påpeker at det er mange grunner til at siviløkonomer velger å bli medlem av Econa. Det kan være fordi de en gang meldte seg inn mens de studerte, på grunn av fordelene medlemskapet gir, eller fordi de ønsker å være del av det faglige fellesskapet Econa representerer.

– Våre medlemmer er en mye mer sammensatt gruppe enn for eksempel Legeforeningens medlemmer. Vårt ønske er å ivareta alle medlemmer, ikke bare enkeltgrupper.

Kleppestø tenker at det er helt greit hvis folk i utgangspunktet melder seg inn i Econa fordi medlemskapet lønner seg eller gir eksklusive fordeler.

– Det er flott hvis vi klarer å rekruttere medlemmer med hodet, fordi de ser at det lønner seg. På sikt håper jeg likevel at vi klarer å beholde dem med hjertet, fordi dette er blitt en forening de er blitt glad i, og som de ønsker å være en del av, sier styrelederen.

figur

KREVDE STYREPLASS: Styreleder i Econa, Tom O. Kleppestø, krevde at Econa skulle ha fast styreplass i Akademikerne. – Vi er den tredje største organisasjonen i Akademikerne. Da syntes jeg ikke en varaplass var nok, sier Kleppestø, som altså er styremedlem i Akademikerne også.

figur

Bildet er tatt i november 1996, da Raftostiftelsen inviterte Aung San Suu Kyi s ektemann, Michael Aris, til et hemmelig møte med José Ramos-Horta i forbindelse med Raftostiftelsens tiårs-jubileum. Fra venstre: Tom O. Kleppestø, Michael Aris, José Ramos-Horta og Jan Ramstad.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS