Magma topp logo Til forsiden Econa

magma1708_forening_30_img_022

Tekst og foto: Einar Ravndal

Mangfold er hemmeligheten når norske bedrifter lykkes ute

Interkulturell kompetanse kan være helt avgjørende for å lykkes når du sendes til utlandet for et norsk selskap. Javad Mushtaq i MAK og styremedlem i Econa har opplevd det selv. Nå jobber han målrettet for å fortelle det til både bedrifter og unge ledertalenter med mangfoldig bakgrunn.

La oss spole litt tilbake: En street-wise kar som har kjempet seg til det de fleste av oss tar for gitt. En student som lykkes uten studielån, og får den krevende jobben han ønsket etterpå. Det er ikke hver dag du finner begge beskrivelsene om én og samme person – selv om det ikke er helt usannsynlig.

Legg så til en person som ser at de fleste arbeidsgivere i landet trenger mer av den bakgrunnen som han representerer, og som attpåtil kombinerer denne innsikten med å bistå andre unge mennesker med lignende utgangspunkt.

Da begynner vi å nærme oss noe av det som er Javad Mushtaq. Han er nummer fem i rekken av åtte søsken med pakistanske foreldre, født i 1988 og vokst opp i Halden mens butikker, industri, jobber og mennesker utvandret fra grensebyen i løpet av 1990-tallet.

Fra hindring til styrke

Foreldrene var driftige – også i arbeidslivet – og drev dagligvarebutikk. At Javad skulle lykkes på skolen, var det imidlertid ikke alle som trodde på, i hvert fall ikke lærerne. Rådet han fikk, var å satse på yrkesfag – som oftest begrunnet med hans egen bakgrunn.

– Ikke et vondt ord om yrkesfag, men begrunnelsen som lærerne brukte, er noe som bidrar til middelmådighet. I forlengelsen av disse rådene ble jeg også tilbudt å slippe nynorsk. Men i stedet for å velge enkle løsninger tok jeg grep og fikk til slutt veldig bra karakter i sidemål. Faktisk ble karakteren på en innlevering så bra at læreren hadde problemer med å tro at det var mulig for en med min bakgrunn, sier Mushtaq.

Han ble tenåring da det nye årtusenet kom, på den tiden mobiltelefoner var i ferd med å bli allemannseie. Det vil si, allemannseie for dem som hadde råd til en telefon. Mushtaq sparte og fikk råd til mobiltelefon, men så ble den ødelagt. Hva nå? Mushtaq fremstår som et kroneksempel på en person som har snudd hindringer til styrker.

– Finn.no ble redningen – og starten på et aldri så lite eventyr. Jeg var god til å forhandle, og jeg så at prisene varierte en del. I løpet av noen år kjøpte og solgte jeg 150 mobiltelefoner, og tjente en pen slump på det. Og husker du ringetoner, det måtte vi jo kjøpe. Sammen med en kompis utviklet vi en nettside hvor folk kunne laste ned ringetoner til en langt lavere pris, mimrer han.

Drøyt ti år senere kom han ut fra BI med master og veldig gode karakterer. Mushtaq ble kåret til årets økonomistudent i Norge i 2010, og han var også del av gruppen som vant den prestisjefulle Harvard Business School MOC-prisen (i regi av Michael E. Porter) i konkurranse med 100 skoler internasjonalt. Da Aker Solutions søkte etter deltakere i sitt internasjonale talentprogram, var han en av 2200 søkere fra 5 land – og blant de 13 som ble valgt ut.

– Første åtte månedene ledet jeg flere prosjekter rundt operasjonell forbedring i Malaysia. Som ung og uerfaren er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at min flerkulturelle bakgrunn bidro til å gi meg ballasten som skulle til for å få jobben gjort. Folk fra Malaysia og Pakistan er langt fra like, men de er langt likere enn folk fra for eksempel Norge, sier Mushtaq, som fortsatt er i Aker Solutions, for tiden som eneste nordmann i strategiavdelingen.

Ønsket om å gi tilbake

Denne kulturelle innsikten hadde han allerede opplevd hos mange jevnaldrende. Kombinert med et stadig sterkere ønske om å gi tilbake til samfunnet var det kort fortalt det som var bakgrunnen for at han bidro til å starte MAK i 2015. Sammen med en gruppe unge talenter med interkulturell og mangfoldig bakgrunn ønsket Mushtaq å synliggjøre ressursen som lå i det å ha forståelse av flere språk og kulturer.

– Jeg har utrolig mye å være takknemlig for; dette landet har gitt meg store muligheter.

Mushtaq har en nyansert tilnærming til mangfold, men fire poenger peker seg ut. For det første, medarbeidere med flerkulturell kompetanse er gull verdt for norske bedrifter som etablerer seg internasjonalt. For det andre, mer mangfold i ledergrupper og andre besluttende organer gir bedre beslutninger. For det tredje, norske ledere må få økt bevissthet rundt betydningen av mangfold. Og til slutt, kandidater med flerkulturell kompetanse må styrke sin evne til å tilføre mangfold i de organisasjonene de blir en del av.

I tillegg til MAK har han startet et mentorprogram for å forebygge drop-out fra videregående skole, samt et inkubatorprogram for sosiale entreprenører. Innsatsen og perspektivene er blitt lagt merke til langt utover landegrensene, og han har fått høythengende verv knyttet til for eksempel World Economic Forum og USAs utenriksdepartement.

Utdannelsen som verktøykasse

– Hvordan bruker du utdannelsen fra BI i organisasjonsarbeidet?

– Utdannelse i seg selv er en viktig plattform for meg som person, både når det gjelder fagkompetanse og rollen som leder. Utdannelsen er en verktøykasse som alltid er nyttig og tilgjengelig. Derfor får den stor praktisk betydning i hverdagen, selvsagt også i Aker Solutions.

Han holder seg gjerne oppdatert ved å lese Magma og Harvard Business Review.

Om MAK

MAK (Mangfold, Ambisjon og Kompetanse) i nåværende form ble etablert våren 2015 av en gruppe unge talenter med interkulturell og mangfoldig bakgrunn som ønsket å synliggjøre ressursen som lå i det å ha forståelse av flere språk og kulturer. Målet var å synliggjøre dette som et konkurransefortrinn i kombinasjon med faglig kompetanse for Norge og norsk næringsliv i en stadig mer globalisert verden. Utgangspunktet for MAK var å etablere et nettverk for likesinnede hvor de kunne møtes, få inspirasjon og dele faglig kompetanse, men MAK har i løpet av de siste to årene fått en bredere samfunnsrelevant rolle hvor målgruppen både er nettverket og næringslivet. MAK har i dag Norges – og Skandinavias – største nettverk av unge talenter med mangfoldig bakgrunn, og teller over 600 medlemmer fra over 35 nasjonaliteter.

Javad Mushtaq

MSc fra Handelshøyskolen BI (2012). United Nations AOC and EF summer school (2013). Kortere opphold ved det norske konsulatet i Houston og i Telia før Aker Solutions (2013 til i dag). Leder av Global Shapers Oslo (World Economic Forum). YTILI Fellow (U.S. Department of State and German Marshall Fund). Styremedlem i Econa og Board of Alumni Advisors på BI. Grunnlegger og leder for MAK, ImpactLab og MinMentor. Mentor i PlanX, som er Pakistans største tech-akselerator.

Javad Mushtaq er også nominert av E24 i konkurransen «Årets leder­talenter 2017».


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS