Magma topp logo Til forsiden Econa

Gro Ladegård er dr.oecon fra Norges Handelshøyskole. Hun har tidligere vært stipendiat og forskningsassistent ved SNF, og forsker ved FAFO.

Med sommerfugler i magen

«Life is not an emergency,» sier Richard Carson i bokaDon't sweat the small stuff. Boka gir en hel rekke fengende og gode råd for folk som lar bekymringer over bagateller styre livet sitt. Ofte kan det føles som om livet er et sammenhengende nødstilfelle, der hver oppgave er en utrykning. Vi klarer ikke å skille mellom viktig og uviktig, og ambisjonene om å være perfekte får oss til å gå løs på alle ting med samme innbitte gravalvor.

Kanskje er målet om å gjøre alt så bra en av årsakene til at alt går galt noen ganger? Poenget er å bestemme seg for hva som er viktig, og glemme bagatellene, sier Carson. Og egentlig er det den samme tankegangen som ligger bak konseptet om risikostyring. Målet er ikke å fjerne all risiko, men å bestemme seg for hvilken risiko en ønsker å ta. Hvilke fiaskoer kan vi leve med, hvilke kan vi ikke, og hvor stor er sannsynligheten for ulike utfall?

Hvis vi ønsker å studere fiaskoer, har vi nok å ta av, både fra politikernes verden av store beslutninger og fra næringslivet, hvor ledere ofte må gå uten særlig ære i behold. De fleste av oss har vel også noen godt gjemte personlige bommerter å ergre seg over. Samtidig ville verden vært utrolig kjedelig uten fiaskoer. Det er noe grunnleggende sunt ved våre menneskelige feil, selv de som koster penger. Spørsmålet er om vi kan beholde spenningen som ligger i risiko, uten å kjøre oss helt i grøfta.

Risikosport er en måte å få denne spenningen på. For noen er risikosport fjellklatring og paragliding (og det er det flere som har dødd av!), for meg er det slalåm. En bakke som karakteriseres som «middels krevende», er for meg akkurat passe risiko. Jeg står på toppen og tør egentlig ikke, men kaster meg utfor allikevel. Å, skjønne kribling! For jeg vet at bakken egentlig er så slak at jeg ikke dør hvis jeg går på trynet. Det kaller jeg risikostyring.

På samme måte kan en virksomhet sjekke hvilke faktorer som er «dødelige» hvis alt slår feil, sikre skikkelig styring med disse faktorene og heller nyte spenningen ved mindre farlige satsninger. Tross alt er det i risikoen den morsomme utfordringen ligger, ikke sant: Å gå for noe, med litt sommerfugler i magen - å vite at man mister fotfestet en liten stund. Treffer man blinken, eller blir det et feilskjær? Som vi pleier å si i bakken: Break a leg!

figur

Redaktør


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS