Magma topp logo Til forsiden Econa

magma2004_forening_img_060

Marie Rønnevik og Anine Nortvedt Branæs, Econas studentutvalg

Ni tips til deg som er ny i byen

Vi er begge ferdig med bachelor i hver vår studentby, Bergen og Kristiansand, og har valgt å flytte tilbake for masterstudier i hovedstaden, der vi kommer fra. Når vi har vært på besøk i Oslo etter at vi flyttet derfra, har vi sett at det er mye som har endret seg på tre år, og mye er nytt. Vi har begge tidligere erfart å flytte til en ny by og har lært mye om å være student. I starten føles det som man går litt i blinde. Nå står vi begge i en lignende situasjon, til tross for at vi flytter “hjem”, så hvor skal vi starte? Her kommer våre ni tips til deg som er student i ny by:

  • Flytt til byen litt før studiestart, så du får orientert deg om hvor det viktigste er, og hvor lang tid det tar å komme seg dit, så som campus.
  • Snakk med de du kjenner, eller andre du vet om som har kjennskap til byen og studiestedet.
  • Følg Instagram-profiler som utforsker og skriver om restauranter eller viser forskjellige opplevelser i denne byen. Det finnes for eksempel brukere som @oslonam og @oslotips.
  • Let etter Facebook-grupper for salg av brukte bøker for å spare penger.
  • Spør fadderne dine om mest mulig, ingen spørsmål er for dumme!
  • Utforsk kollektivtilbudet i byen. Hvor ofte går trikken eller bussen? Trenger du egentlig det, eller kan du gå og sykle? Finnes det kanskje elsparkesykler eller bysykler? Ta deg en prøvemåned med månedskort, og se hvor mye du får bruk for det. På den måten kan du finne ut om dette er en nødvendig utgift eller ikke. I Oslo kan du for eksempel benytte seg av bysyklene med et sesongabonnement på bare 399 kroner fra april til november.
  • Finn ut hvor mye tid du har rundt studiehverdagen. Har du tid til deltidsjobb eller å engasjere deg i noe? Et tips her kan være å vente til du har litt mer oversikt – etter å ha snakket med faddere, hørt med forelesere hva som forventes, og kommet deg mer på plass. Vi har for eksempel hørt at master er mer krevende og tar mer tid enn en bachelor.
  • Engasjer deg for å bli kjent med flere enn bare fadder­gruppen og utvide nettverket.
  • Sjekk arrangementer som blir lagt ut på Facebook gjennom året for å se hva som skjer. Et lurt tips kan være å følge med på hva studentorganisa­sjoner legger ut, for eksempel Econas studentgruppe på ditt studiested og @econa_student.

Uansett hvor du skal flytte til høsten, er det viktig at du ikke stresser med alt i starten og heller gir det litt tid. Alt går seg til etter hvert, og husk at som Econa-medlem kan du få hjelp med leiekontrakt, forsikring og faglige og sosiale nettverk som kan komme til nytte videre inn i studiehverdagen.

Alt i alt: Nyt nye opplevelser, mennesker og steder, og få med deg mest mulig i den nye studiebyen.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS