Magma topp logo Til forsiden Econa

Gry Ljøterud

Norges sterkeste siviløkonom

Fra han var liten har Øyvind Lauknes (32) vært fascinert av styrke. Dette har ført siviløkonomen fra Tromsø til topps i styrkekonkurransen Strongman – og han er kåret til Nord-Norges sterkeste mann.

Å delta i styrkekonkurransen Strongman er ikke for pyser. Her bæres vaskemaskiner på skulderen, tunge betongsteiner løftes, hjullasterdekk flippes, og lastebiler dras. Til stor jubel fra publikum.

– Øvelsene skal vise publikum hvor tungt det er, sier mannen som ble kåret til Nord-Norges sterkeste mann i 2019. Da hadde han avsluttet konkurransen med å løfte en stein på 140 kilo fra bakken og opp på ti paller – flest mulig ganger innen 60 sekunder.

figur

Øyvind Lauknes konkurrerer i Strongman-øvelsen dekkvelt. Foto: Ivar Kristian Thomassen.

Controller

Til daglig jobber Øyvind Lauknes som controller i Troms og Finnmark fylkeskommune. Etter jobb er det som regel kvalitetstid, og for ham betyr det gjerne Strongman-relatert trening. Særlig i perioder med oppkjøring til konkurranser går det rundt 15 timer i uka til hobbyen hans.

– Jeg er ikke nødvendigvis den største og mest muskuløse, men jeg tar igjen på allsidighet og teknikk i de øvelsene som skal gjøres.

I denne sporten er det avgjørende at kroppen trenes til å være funksjonell, og man må generelt være så sterk som mulig, forklarer Lauknes. Mye av styrken ligger i muskelmassen, men det er ikke bare kroppen som styrkes. Hodet må også være med.

– Det å trene til Strongman er også trening for hodet. Psyken får testet det å takle smerte og holde hodet kaldt under konkurranser og hardt arbeidspress. Dette kommer godt med i økonomjobben, når det er tette dead­lines og kontroll på tallene, sier Lauknes. Han har alltid hatt anlegg for tall og analyser og liker å se de økonomiske sammenhengene.

figur

Øyvind Lauknes får kontroll på tallene i Troms og Finnmark fylkeskommune. Foto: privat.

  • Alder: 32
  • Stilling: Controller i Troms og Finnmark fylkeskommune
  • Tillitsvalgt for Econa
  • Utdanningssted: Universitetet i Nordland og Universitetet i Tromsø
  • Bosted: Tromsø
  • Hobby: Strongman
  • Beste Strongman-øvelse: Yoke (oppkalt etter åkbæring, som bønder gjorde før i tiden)

Alle kan trene til Strongman

Lauknes var tilskuer på Strongman-konkurransen «Nord-Norges sterkeste mann» i 2015 og likte konseptet. Han er et utpreget konkurransemenneske som alltid har drevet med idrett. Han ble så fascinert av denne sporten at han rett etter endte studier som siviløkonom gikk 100 prosent inn for å vinne konkurransen.

I Strongman måles enorme krefter. Men i sporten finnes det også ulike vektklasser. Lauknes påstår at man ikke må se ut som Arnold Schwarzenegger for å delta, og understreker at man trener på flere måter enn vanlig styrkeløft. Det trenes styrke, eksplosivitet, grep og utholdenhet med mange repetisjoner.

– Det er trening på allsidig styrke som kan være godt å ha i hverdagen, mener Lauknes. Han påstår at alle kan ha utbytte av å trene til Strongman.

Fare for skader

Nord-Norges sterkeste mann legger ikke skjul på at faren for å skade seg er ganske stor, særlig i konkurranser. Rygg, skuldre, akilles og biceps er særlig utsatt.

Selv har han vært skadet flere ganger, nå sist for ett år siden. Nå jobber han med å komme tilbake, og målet er å stadig ha progresjon.

Treningsstudioet er det gamle lagerlokalet til Macks Ølbryggeri. Her er det god plass til å bryne seg på sandsekker og hjullasterdekk. Lauknes håper det blir mer blest om sporten, og at man kan kvitte seg med fordommer.

– Dette er praktisk trening som jeg ikke vil advare mot, tvert imot. Jeg registrerer at det er noen fordommer knyttet til idretten. Det er helt klart at det finnes folk i grenseland her, som i mange andre idrettsgrener. De som følger med på konkurransen, ser at dette ikke er gjennomgående, sier Lauknes.

Som et budsjett

Han legger opp treningen litt på samme måte som et budsjett. Han mener at systematikken som en økonom har i jobben, er like viktig i treningsverdenen. Det er snakk om å lage en plan for treningen og fordele og periodisere treningstimene utover ukene og månedene for å oppnå maksimal nytteverdi av den innsatsen man legger ned.

Men regnskapet til hobbyen hans går derimot i null.

– Jeg har nok valgt en hobby hvor det er begrenset med penger å tjene, særlig i Nord-Norge. Det kan vel være snakk om mindre pengepremier, og så har man vel fått noe sponsing av mindre art.

Lauknes forteller at det går med en del penger, ikke minst på et matinntak som ikke er beregnet på en kontorfunksjonær. Og mye av utstyret må være spesiallaget, noe som også gjerne går av egen pengebok.

Det har ikke vært pengene som har stått i fokus når jeg valgte denne hobbyen, om man kan si det som økonom, avslutter Lauknes.

Strongman

Strongman er en konkurranse hvor flere utøvere konkurrerer i ulike øvelser om å bli kåret som den sterkeste! En deltaker i Strongman må være sterk, rask, eksplosiv og utholdende. Både kvinner og menn deltar i Strongman-sporten.

Om Øyvind Lauknes

figur

Øyvind Lauknes etter å ha veltet hjullasterdekk på «Volvo Strongman 2019». Foto: Mats Gangvik.

Mer enn jobben

– En serie om økonomers fritidsinteresser, ansvar og engasjement utenfor kontoret

Hva betyr hobbyen i livet til en økonom? Hvorfor bruker økonomer mange timer i måneden på lokalpolitikk og frivillig arbeid? Påvirker fritidsinteressene jobben og karrieren? I denne serien presenterer Econa engasjementene som folk har utenfor arbeidstid. Og vi skal møte mennesker som dyrker disse interessene litt mer enn vanlig.

Har du et spennende engasjement på fritiden, eller kjenner du noen andre som har det? I så fall vil vi veldig gjerne at du sender en e-post til kommunikasjonsansvarlig Gry Ljøterud i Econa på gry@econa.no


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS