Magma topp logo Til forsiden Econa

Magne Gaasemyr er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært journalist og ansvarlig redaktør i Økonomisk Rapport, og sjefredaktør i Bergens Tidende.

Om brylluper, valg og jubileer

I skrivende stund er det fem måneder igjen av 2001, og begivenhetene synes å stå i kø. Det går mot giftermål, og et spennende valg med sannsynlig regjeringsskifte. I Japan truer den negative utviklingen verdens finansielle stabilitet, og på NHH skal 1976-kullet feire sitt 25-årsjubileum. Prinsesse Märtha Louise legger også sin 30-årsfeiring til Bergen, og sannelig ser til og med Brann ut til å kunne nå helt til topps.

Noen giftermål får større oppmerksomhet enn andre. Når kronprins Haakon nå i august får sin Mette-Marit, eller omvendt, har det satt kongeriket nesten på hodet. Vi har sett gravalvorlige analyser og bekymringer om monarkiets fremtid. Men i valget av en alenemor til kone har kronprinsen etter min mening vist seg å være fullt på høyde med sin tid. Bryllupet, med sine kjendisgjester, tilfredsstiller dessuten alle krav til dagens TV-underholdning. Prinsessens 30-årsfeiring i Håkonshallen vil trolig også understreke underholdningsmonarkiets betydning.

Da er jeg mer i tvil om regjeringen Stoltenberg er i stand til å utnytte disse begivenhetene til sin fordel. Underholdningsevnen er ikke påtrengende. Riktignok bidrar utenriksministeren med ufrivillig komikk, og sosialministeren opptrer tragikomisk, men den typen innslag belønnes neppe ved valget. I ettertid må man lure på hvorfor Arbeiderpartiet med prokuratorknep måtte tuske til seg regjeringsmakten i fjor vår. Bortsett fra siviløkonomen Tore Tønnes imponerende tempo i sykehusreformen har regjeringen fint lite å vise til.

I sommer har investor Ola Mæle greid å skape en debatt i Dagens Næringsliv med sitt utspill om flere næringslivsledere i regjeringen. Jeg tror det er et blindspor. Alle ser at politikken skriker etter flere dyktige ledere, på samme måte som næringslivet gjør det. Men kravene på de to arenaene er ikke de samme. Nå går det trolig mot regjeringsskifte igjen. Det beste vi kan håpe på da, er statsråder som er i stand til å definere og jobbe mot politiske mål, og som evner å stå oppreist mot all verdens pressgrupper, enten de heter IT Fornebu, Kommuneforbundet eller foreningen for landets treningsstudioer.

Vi som tilhører 1976-kullet på NHH, kan også se frem til helgen 19.--21. oktober. Da skal 25-årsjubileet feires i Bergen, ifølge brevet fra arrangementskomiteen som dumpet ned i postkassen i sommer. Og har du ikke fått brevet fordi komiteen mangler adressen din, kan du kontakte jmm@melhus.com for nærmere informasjon. Jeg gleder meg allerede.

figur

Redaktør


© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS