Magma topp logo Til forsiden Econa

Gry Ljøterud

Raskt ut av limboland

Siviløkonom Eira van der Berg Larsen (38) var en av 400 000 som ble permittert grunnet korona. Etter drøye to måneder var hun i ny jobb.

figur

  • Utdanning: siviløkonom fra BI og Gründerskolen
  • Alder: 38
  • To barn, samboer
  • Bosted: Sørenga i Oslo
  • Jobb: seniorkonsulent i NAV

I begynnelsen var det veldig rart å være permittert. Man er jo litt i limboland og får god tid til å tenke og reflektere over hvilke verdier som er viktige i en jobb. Jeg er glad jeg begynte å se på andre muligheter raskt. Det er en prosess å omstille seg, men for min del gikk det ganske fort, sier Eira.

Hun forteller at det var en ny livssituasjon å forholde seg til korona og permittering i starten. Det var mye som var uvisst.

– Jeg har to barn, den ene i skolealder, den andre i barnehagen. Jeg så foreldre som slet med dårlig samvittighet av å bli dratt mellom jobb og oppfølging på hjemmeskole. Vi reflekterte over og prøvde å sette pris på at vi slapp denne skvisen, minnes Eira.

Gode sjanser for de permitterte

Hun hadde over fem års fartstid i Color Line. Etter et halvt år i ny stilling som systemeier i fergeselskapet slo pandemien ut reiselivs- og utelivsnæringen, og permitteringsvarselet kom raskt.

– Jeg jobbet jo i en bransje som ble truffet hardt. Som siviløkonom konkurrerer man ikke mot alle de 400 000 som ble permittert i starten. Sjansene er nok betydelig større med en relevant akademisk utdanning, tror Eira van der Berg Larsen.

Sjeføkonom i Econa Tore Vamraak råder de som er permittert, til å forsøke å finne en annen stilling.

– Econas lønnsundersøkelse viser at også økonomene rammes av permitteringer, men at de er attraktiv arbeidskraft som stort sett får seg jobb også i disse krevende tidene. Mitt råd er derfor at om du er permittert, bør du gjøre som Eira og forsøke å finne en annen stilling. Dersom man står utenfor arbeidslivet i lengre tid, blir man mindre attraktiv i arbeids­markedet.

Tre av ti Econa-medlemmer har skiftet jobb det siste året. Og har man vært permittert, er det over 60 prosent som får ny jobb, ifølge Econas lønns­undersøkelse.

Ny jobb i NAV

I juni startet Eira som økonom / digital forretnings­utvikler i NAV. Her jobber hun i et tverrfaglig utvik­lingsteam som utvikler den interne styringen. Ved siden av jobb bygger hun på med en master i IT og ledelse.

figur

Eira van der Berg Larsen sitter på hjemmekontor på Sørenga i Oslo. Hun jobber som digital forretningsutvikler i NAV.

Venter flere konkurser

Næringslivet er i en krevende situasjon nå, og ansatte står på ekstra for å berge arbeidsplassene. I flere bransjer vil det likevel ikke være lønnsomhet, grunnet både endrede forbruksmønstre og dårligere økonomi på verdensbasis. Vamraak mener vi står overfor tøffe tak.

– Fra mars har det vært cirka 25 prosent færre konkurser enn på samme tid i fjor. Det betyr at vi må vente langt flere konkurser fremover, og flere vil miste jobben, sier Vamraak. Eksempelvis vil det bli tøft i reiselivsbransjen, som Eira jobbet i. På toppen av dette vil mange i petroleumsnæringen og leveran­dørindustrien miste jobben. Investeringene var allerede på vei ned før pandemien sendte oljeprisen ned fra rundt 60 til rundt 40 dollar per fat som følge av svakere verdensøkonomi.

God sparring

Da permitteringsvarselet kom, oppsto det mange spørsmål. Hva skjer i permitteringen, hva er oppsigelsestiden, hva bør jeg tenke over, når kan jeg starte i ny jobb, hvordan bør arbeidsavtalen se ut? Eira kontaktet Econas arbeidslivsavdeling og opplevde sparringen og rådene som svært verdifulle.

– Jeg har hatt dialog med advokatene i Econa tidligere også, ofte bare for å sjekke at arbeidskontrakten er riktig, og få svar på når jeg kunne starte i ny jobb i permisjonstiden.

Eira vil også legge til at Color Line er en seriøs arbeidsgiver som har alt på stell. De tok de permitterte på alvor og hadde god dialog under permitteringen.

Eiras råd er å se seg raskt rundt om man blir permittert.

– Om man blir permittert, er det lurt å starte med én gang med å følge med på arbeidsmarkedet, stillinger og bransjer samt oppdatere CV og LinkedIn. Mange permitterte tenker at de skal gå tilbake. Det er forståelig, men man bør samtidig tenke at det er mer usikkert. Bruk permitteringstiden godt, tenk over hva du vil, og se deg om etter nye muligheter, er Eiras råd.

Unge skifter jobb oftere

Unge skifter jobb langt oftere enn eldre, og første jobbskifte er gjerne etter to–tre år i karrieren. I 2019 var det 17 prosent av de mellom 47 og 50 år som skiftet jobb siste år. Til sammenlikning skifter 41 prosent av de mellom 27 og 30 år jobb, ifølge lønnsundersøkelsen.

Drøye 5 prosent mener det er over middels sannsynlig at de må se seg om etter ny jobb. I fjor var dette tallet på 7,9 prosent.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS