Magma topp logo Til forsiden Econa

Magne Gaasemyr er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært journalist og ansvarlig redaktør i Økonomisk Rapport, og sjefredaktør i Bergens Tidende.

Rause politikere

Når staten skal selge ut virksomheter og eiendommer, er det gode tider for dem som har nok fra før. Da selges gjerne en krone for femti øre. Tilbudet blir ekstra godt hvis verdiene er store nok, og hvis politikere er dypt involvert. Husker du salget av statens eiendommer på Fornebu etter at flyplassen ble lagt ned? Etter hardt press, særlig fra Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets politikere, fikk Fred Olsen og andre av landets rikeste kjøpe eiendommene med betydelig rabatt.

Like morsomt var statens salg av SND Invest høsten 2003. Mye tyder på at det var rene billigsalget næringsminister Ansgar Gabrielsen gjennomførte. Noen av landets rikeste benyttet mulighetene til et røverkjøp og en kjapp gevinst.

Salget av SND Invest ble delt i to. Selskapets aksjer i vel 100 ikke-børsnoterte selskaper ble solgt til ventureselskapet Four Seasons Venture IV as for 417 millioner kroner. Det var trolig svært rimelig. Ifølge Dagens Næringsliv har Four Seasons Venture, med tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl og andre næringslivstopper i ryggen, allerede beregnet at de får en gevinst på over en milliard kroner på denne handelen. Fasiten vil først foreligge om fem til sju år.

Mer avslørende billig er salget av SND Invests aksjer i seks børsnoterte selskaper. Disse ble solgt for 130 millioner kroner, selv om børsverdien tilsa 193 millioner kroner. DnB Markets, som formidlet salget, stakk litt i egen lomme og solgte straks videre for 143 millioner kroner. Kjøpere var kjente investorer som Jens Ulltveit-Moe (NHO-president), Petter Sundt, Bjarne Skeie, Petter Olsen og Per Braathen. Flere av disse er også medeiere i Four Seasons Venture, og flere har alt solgt aksjene videre med millionfortjeneste.

Staten fikk med andre ord 547 millioner kroner for SND Invest. Statsråd Gabrielsen nekter å ta selvkritikk, selv om det i ettertid er åpenbart at staten kunne fått mer. Det mente også styret i SND Invest, som kraftig har protestert mot måten salget foregikk på.

At opposisjonen på Stortinget blåser i barten, er ikke rart. Det skulle bare mangle. Men med Fornebu-salget friskt i minne har verken Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet særlig grunn til moralsk forargelse. Det glir nok over. Og så kan vi gjette på når neste gavepakke fra staten skal deles ut, og til hvem.

Magne Gaasemyr

Redaktør


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS