Magma topp logo Til forsiden Econa

Gry May Ljøterud

Redd en bolle!

figur

Studentene Marie Stenmarck og Anine Nortvedt Branæs reddet overskuddsmat.

Sist gang jeg kastet mat, var det middagsrester som hadde overlevd tre oppvarminger, sier student Marie Stenmarck. Både Marie og de andre Econa-medlemmene på Sørlandet er opptatt av å ikke kaste mat. Men dette gjelder ikke alle.

Årlig kaster nordmenn 385 000 tonn mat i året, noe som tilsvarer hver åttende handlepose vi kjøper. Og det er privatpersoner som står for det største matsvinnet, ifølge selskapet Too Good To Go.

– Siden oppstart har vi reddet over 32 millioner måltider i Europa, og nesten tre millioner her i Norge, sier Jørgen Høiklev, forretningsutvikler i verdens største nettbaserte markedsplass for overskuddsmat. Han var invitert til Econa Kristiansands medlemsarrangement for å snakke om det enorme matsvinnet, som beløper seg til 22 milliarder kroner i året.

Kvinner 50+ er de største matredderne

Man tenker fort at det er studenter og de unge som sjekker butikker og restauranter for overskuddsmat. Men slik er det ikke.

– Det er faktisk kvinner 50+ som er de ivrigste brukerne av Too Good To Go-appen, men alt fra studenter til pensjonister redder mat med oss. Dette viser at matredding er for alle, sier Høiklev. Matredderne motiveres av å gjøre noe bra for miljøet og samtidig få god mat til en god pris.

Er butikkene redde for at folk heller vil kjøpe billig overskuddsmat enn fra det ordinære utvalget?

– Nei, det fungerer ikke slik, sier Høiklev. Om folk vil gå på kafé, så gjør de det når de ønsker. Og de handler mat når det passer de best. Vi ser ingen tegn til at matredding skal påvirke det vanlige salget.

Vil redde fastfood i USA

Too Good To Go er i dag etablert i 15 land. De er i voldsom vekst og vant nylig Oslo Innovation Award. Prisen gis til et nordisk vekstselskap som kan vise til en bærekraftig forretningsmodell samtidig som de løser et samfunnsproblem.

I Norge har én million mennesker registrert seg som bruker i Too Good To Go-appen. Inntektskilden til selskapet er at de tar et servicegebyr for hver porsjon med overskuddsmat som reddes gjennom appen. Hoveddelen av inntekten går til selskapets 2 000 samarbeidspartnere over hele landet. Men å gjøre svinn om til inntekt er bare én av motivasjonsfaktorene for butikkene. De fleste er først og fremst med for å slippe å kaste mat som er til overs, av hensyn til miljøet.

Frankrike er det landet der Too Good To Go er størst. Nå står USA for tur, hvor 40 prosent av all maten som produseres, kastes. – Så her er det mye mat å redde, påstår Høiklev.

Bærekraft er hot

50 gjester trosset en kald februardag og fant veien til Grønt Senter på Odderøya i Kristiansand for å lære mer om matsvinn.

– Vi merker at våre medlemmer er opptatt av temaet bærekraft, og vi vil fokusere mer på dette fremover, i tråd med FNs bærekraftsmål, sier Kari Anne Røysland, leder for Econa Kristiansand.

Avdelingen jobber mot flere bærekraftsmål, blant annet mindre ulikhet, og styret i Econa Kristiansand har i flere år stilt opp som frivillige på julemarkedet til Blå Kors.

Lokalavdelingen har stort sett fullbookede medlemsarrangementer og har rundt 15 arrangementer årlig.

I ekte bærekraftsånd ble det servert veganske retter på Grønt Senter, og deltakerne ble oppfordret til å ta med seg overskuddsmaten hjem.

Med pappbokser fulle av veganmat gikk Marie Stenmarck og de andre gjestene ut med gode ambisjoner om å redde sin del av det enorme matsvinnet.

figur

Studentene ved UiA Anine Nortvedt Branæs, Marie Stenmarck, Ella Johansen, Ingeborg Johnsen

figur

Kari Anne Røysland, Jørgen Høiklev, Hannah-Karina Dugan


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS