Magma topp logo Til forsiden Econa

Referanser: Viktige i jobbsøkerprosessen

figur-author

I en jobbsøkerprosess er en av de siste tingene å sjekke referanser. Ofte sjekkes flere referanser, både fra siste, men også tidligere, arbeidsforhold. Det kan også være interessant å spørre kolleger, underordnede og samarbeidspartnere.

Jobbsøkeren vil oppgi dem som forventes å snakke fordelaktig om en, og som kan styrke arbeidsgivers beslutning om å velge akkurat deg. Men arbeidsgiver har også metoder for å få frem nyanser som kan gi et klarere bilde av jobbsøkeren.

Så hvem skal man oppgi som referanse? Her er noen tips til deg som skal velge referanser:

Spør ny arbeidsgiver om hvilke områder de ønsker en referansesjekk på. Er spørsmålet hvordan du fungerer som arbeidstager, er kanskje en leder best. Hvordan du fungerer i arbeidsmiljøet: Da er det kanskje mest relevant å spørre en sideordnet kollega. Er det en stilling hvor relasjonsegenskaper er viktig, vil muligens en kunde, leverandør eller intern samarbeidspartner være mest relevant å spørre. Tenk så nøye gjennom hvilke referanser som kan være best egnet for de ulike situasjonene.

  • Avstem med referansen om de ønsker å stille som referanse, og at de vil gi gode og ærlige tilbakemeldinger om hvilket inntrykk de har av deg.
  • Vi anbefaler at du forteller mest mulig om rekrutteringsprosessen så langt til referansene. Fortell om jobbprosessen du er i, og hva som er viktige egenskaper for den nye arbeidsgiveren. Fortell også gjerne om motivet for at du søkte akkurat denne stillingen, til den eller de du oppgir som referanse. Da kan referansen være tydeligere på egenskaper rundt akkurat dette.
  • Ta gjerne vare på stillingsutlysningen og gi den til referansene. Da er det enklere for dem å sette seg inn i den aktuelle stillingen, og de kan ha den tilgjengelig under referansesamtalen.

Når du har kommet til referansestadiet, begynner du muligens å bli utålmodig og er allerede mentalt på vei ut av stillingen du er i. Siden referanser er så viktig for å lande din neste jobb, er det viktig å holde motet oppe og fortsatt gjøre en glimrende jobb og levere godt. Det er ikke sikkert jobben blir din. Tenk over fotavtrykket ditt og hvordan ønsker du å bli husket. Det er gjerne det siste du gjør hos din arbeidsgiver, som er det inntrykket de husker best og sitter med av deg. Dette vil farge attesten de gir i neste omgang.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS