Magma topp logo Til forsiden Econa

magma1604_forening-30_img_037

Tommy Årseth

Ung i arbeid

Hvordan fikk du jobben din?

Jeg var innstilt på å gå inn i revisjons-/regnskapsbransjen. Det var naturlig å se mot de fire store revisjonsselskapene, så det var egentlig helt tilfeldig at jeg kom over en annonse hvor de søkte etter økonomi-traineer i Visma. Men stillingen vekket interesse, og jeg tenkte at dette var noe jeg ønsket å forfølge, så jeg sendte inn en søknad. Her benyttet jeg forøvrig karrierehjelpen som var ved min skole. De fleste skoler har dette, og jeg vil anbefale å benytte denne. Da får du god hjelp til å utforme søknaden og CV-en din, og til hva man skal tenke på ved et intervju. Jeg syntes i hvert fall det var utfordrende å vite hvordan jeg skulle lage den beste søknaden til min første faste fulltidsjobb. Jeg ble så innkalt til intervju, og etter et par intervjurunder var jobben min.

 

Hvorfor søkte du / ville du jobbe akkurat der?

Som sagt var det litt tilfeldig at jeg kom over denne stillingen, men gjennom studiene har regnskap alltid interessert meg. Visma er et av Norges største og ledende regnskapsbyrå, så det å starte karrieren her var noe jeg tenkte ville være passende – noe jeg for øvrig ikke har angret på i etterkant. Jeg har fått være med på mange ulike prosesser og jobbet med mange forskjellige kunder. Etter hvert fikk jeg da også tillit til å være teamleder, med det personal- og resultatansvar det innebærer.

 

Hva har vært det viktigste du har tatt med deg fra studiet og inn i jobben?

Det viktigste tror jeg må være det å tilegne seg ny kunnskap. Man får en grunnmur med seg ut fra studiene, men dette er kun en liten del av den kunnskapen man trenger når man kommer ut i arbeidslivet. I mitt tilfelle har jeg hatt mye bruk for den faglige kunnskapen jeg fikk på studiene, men det har i tillegg vært en voldsomt bratt læringskurve etter at jeg startet i arbeidslivet. Det er systemer man må lære, faglige områder oppdateres, man skal lære seg å jobbe med kunder, leverandører og kollegaer. Og det å ha tatt med seg en metode og en erfaring fra studiene knyttet til det å tilegne seg kunnskap har derfor vært viktig. Jeg kom også rett inn i en bransje som har vært i en voldsom endring i de årene jeg har arbeidet. Dette har vært utrolig lærerikt, men setter også krav til at man klarer å ta til seg ny lærdom og endre seg tilsvarende. Dette kjenner man jo også igjen fra studiene, hvor nye fag kom tikkende inn hvert semester, med nye forelesere, nye oppgaver og nye fagområder. Dette tror jeg forøvrig er noe som kommer til å være viktig i tiden fremover også. Det å jobbe i et høykostland som Norge krever at bedriftene må være mer og mer effektive, og med det følger omorganiseringer og endringer. Endringer som kan være utfordrende, men som også er veldig spennende og lærerike, når man går inn med en positiv innstilling til dem.

 

Hva er det viktigste rådet du fikk da du begynte å jobbe, som du vil gi andre som snart skal ut i sin første jobb?

Vær sulten. Når man er ny i arbeidslivet, kan ting virke litt voldsomme. Alt er nytt, fra lokasjon til mennesker og arbeidsoppgaver. Da er det viktig at man suger til seg all den kunnskap og erfaring man kan. Vær frempå, og ikke vær redd for å komme med dine tanker og ideer. Du er ny i arbeidslivet, bruk det til din fordel. Du ser antageligvis ting i et annet perspektiv enn de som har vært på arbeidsplassen en stund fra før. Som teamleder ser jeg at ansatte som kommer rett fra studiene, definitivt har mye å bidra med og ofte kan utfordre meg på ting jeg har tatt for gitt. Det synes jeg er utrolig moro å se, og det gir også meg en ny giv.

Men vær også ydmyk overfor de mer erfarne kollegaene du forhåpentligvis vil få. Mange har mye kunnskap og erfaring de gjerne deler om du spør. Så det er viktig å ta med den nysgjerrigheten man forhåpentligvis har hatt på studiet, inn i arbeidslivet.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS