Magma topp logo Til forsiden Econa

Irina Lee skriver for Magma som frilansjournalist.

Veiviseren

Hvem hadde trodd at revydronningen fra NHH skulle ende opp som en statsfinansiert veiviser til bedre privatøkonomi? Møt siviløkonom Elisabeth Realfsen (48), redaktør for Finansportalen.no.

Det er mye som vekker nysgjerrigheten når man treffer Elisabeth Realfsen. Hennes uvanlighet begynner allerede ved fødselen. Den fant sted i Venezuela for 48 år siden. Takket være en far som var direktør i svenske Ericsson, ble store deler av oppveksten tilbragt i El Salvador. Familien flyttet hjem til Porsgrunn i 1975. Da var Elisabeth blitt 13 år gammel, og snakket norsk, spansk og engelsk.

figur

FAST LESER: Elisabeth Realfsen er medlem av Siviløkonomene. - Jeg liker å lese Magma. Det gir meg en følelse av tilknytning til faget, sier 48-åringen. Ellers liker hun å lese krim, gjerne skrevet av siviløkonomen Tom Kristensen.

Ett år forsinket

- Jeg har alltid vært glad i matte. Da vi flyttet til Porsgrunn oppdaget jeg at det ikke var kult å være flink på skolen. Men jeg fikk alltid gode karakter, forteller hun.

Da er det kanskje ingen overraskelse at hun senere studerte økonomi ved Norges Handelshøyskole?

- Jeg brukte faktisk ett år ekstra på å fullføre siviløkonomstudiene. Det var jo så mye annet gøy å bruke tiden på mens jeg studerte, sier Elisabeth Realfsen og ler godt.

I løpet av sine år ved NHH var hun med på to studentrevyer, i tillegg til å være aktiv i Studenttinget og medlem av styret i Studentforeningen. Etter fem år kom hun i mål med studiene. Året var 1985, og Elisabeth var 23 år gammel.

- Jeg har aldri, aldri angret på at jeg brukte ett år ekstra. Alle de utenomfaglige aktivitetene ga meg så mye, særlig det studentpolitiske arbeidet, sier hun.

Nyttig utdanning

Hun skryter uhemmet av studietiden i Bergen. Ikke bare den sosiale, men også den faglige biten.

- Siviløkonomstudiet ga meg en portefølje av nyttige verktøy. Jeg tror ikke det er et eneste lite delfag fra studietiden som jeg ikke har hatt bruk for, sier hun.

Kunnskapen hun tilegnet seg i delfaget økonomisk geografi kom for eksemepel til sin rett, da hun mange år senere jobbet som journalist og økonomiredaktør i Din Side.

- Økonomisk geografi viste seg som nyttig grunnkunnskap da jeg skrev mye om boligpriser, sier Realfsen.

Ofret musikken for EF

Musikkinteressen holdt hun også ved like i mange år etter studiene, blant annet som vokalist i bandet Ha-Ha (!). Bandet besto av ti mann, og de spilte coverlåter av blant andre Talking Heads. Ha-Ha hadde flust med spillejobber, og spilte ofte tre kvelder i uken.

- Jeg var med helt frem til 1994, mens jeg jobbet i Finansdepartementet. Da jeg skulle delta i arbeidet med å forberede Norge på et liv innenfor eller utenfor EF, ble det for mye. Så da ga måtte jeg gi opp sangkarrieren, sier hun.

Sparer millioner

I dag styrer 48-åringen nettstedet Finansportalen.no, som er «Norges offisielle veiviser til bank, sparing og forsikring». Nettstedet har vært i drift siden 2008, og er nå etablert som en permanent organisasjon under Forbrukerrådet.

Gjennom Finansportalen.no kan forbrukerne sammenligne priser på ulike bank- og forsikringsprodukter. I tillegg til Elisabeth Realfsen, har nettstedet fire fulltids ansatte.

-Vi vet ikke hvor mange som har fått bedre betingelser takket være våre sider. Men vi vet for eksempel at 9 656 enkeltpersoner har benyttet seg av «bytt bank»-tjenesten på våre nettsider, sier Realfsen.

Det er ikke mulig å vite hvor mye hver enkelt av disse har spart på å bytte bank. Men Realfsen sier at den enkelte kan ha spart 10 000 kroner i snitt per år. Det tilsvarer i så falle en årlig besparelse på nesten 10 millioner kroner for disse bankkundene.

- Hvis det er tilfelle, kan du si at vi har forsvart hele vårt budsjett, som er rundt 8 millioner kroner i året, sier Realfsen.

Effektiv bistand

I løpet av det kommende halvåret lover hun at tjenesten skal bli enda bedre. Til høsten lanseres blant annet tjenesten «sende penger hjem». Da vil privatpersoner lett kunne sammenligne ulike aktører i dette markedet.

- At privatpersoner i Norge overfører penger til privatpersoner i utlandet tror jeg er en svært effektiv form for bistand. Samtidig er dette en av de betalingstjenestene med høyest gebyrer, påpeker Realfsen.

Finansportalens nye tjeneste skal sammenligne prisene til internasjonale netteleverandører som PayPal og iKobo, med norske banker og andre internasjonale pengeoverførere, som Forex og Western Union. Håpet er at økt konkurranse om disse tjenestene kan presse gebyrene ned.

Tre beste råd

Når vi spør 48-åringen om hun kan gi Magmas lesere sine tre beste råd for bedre privatøkonomi, kommer det første svaret raskt:

1. Gå inn på Finansportalen.no

- Her får du muligheten til å orientere deg i markedet på en enkel måte, sier Realfsen.

2. Betal ned gjeld

- Dette rådet er faktisk blitt en slags kjepphest for meg. Det har nemlig oppstått en retorikk rundt sparing, der forbrukerne forledes til å tro at man sparer når man velger mellom ulike aktivaklasser, som fondssparing, bankinnskudd og boligkjøp. Men vi som er siviløkonomer vet at det er investering - ikke sparing. Sparing er det du gjør når du ikke konsumerer. Og nedbetaling av gjeld er en utmerket spareform, sier Realfsen.

3. Sjekk dine forsikringer

- De aller fleste er overforsikret. Gjennomgå forsikringene grundig, for eksempel hvert tredje år. Sjekk hva den enkelte forsikring dekker, og tenk gjennom om du virkelig trenger den. Har du for eksempel en eldre bil, holder det trolig med en ansvarsforsikring. Og jeg har for eksempel valgt vekk barneforsikring. Den beste forsikringen jeg kan gi min sønn, er at jeg er solid. Det bringer meg tilbake til punkt nummer 2: Betal ned på gjelden din!

Luksusfellen

Hennes tanker om gjeld og misforstått sparing bringer tankene over på tv-programmet Luksusfellen på TV 3. Når vi spør henne om det hender at hun ser på det programmet, tenker hun seg lenge om før hun svarer:

- Vi er del av en kultur som opphøyer øyeblikkets tilfredstillelse. Ørene våre tutes fulle av budskap om kjøp, kjøp, kjøp! Og Luksusfellen viser at et slikt samfunn har noen ofre, sier Realfsen.

Hun er engasjert nå. Vi gir henne tid og rom til å tenke seg om. Og får full valuta for tenkepausen hennes:

- Vi løper en risiko for å gjøre oss til slaver av storkapitalen i like høy grad i dag som under industrialiseringen. Bortsett fra at denne gangen skjer det ikke som arbeidstakere, men som konsumenter.

figur

FARGERIK: Siviløkonom Elisabeth Realfsen (48) har en allsidig bakgrunn. På NHH var hun aktiv i studenrevy og studenpolitikk, senere har hun blant annet jobbet i Kulturdepartementet, hos Statskonsult, i Finansdepartementet, og som journalist og økonomiredaktør i nettportalen Din Side. Nå er hun daglig leder og redaktør for den statlig finansierte forbrukerveilederen Finansportale.no.

Tro på markedskreftene

Hun legger til at dette konsumet i stor grad er selvforskyldt.

- Satt på spissen: når deler av befolkningen låner seg til fant hos GE-konsernet for å handle ting de ikke trenger hos Hennes og Mauritz, sier hun.

Tendensen Realfsen ser er at norske husholdninger gradvis blir mindre solide og følgelig mer avhengige av finansnæringen, til tross for en nærmest eksplosiv reallønnsvekst de siste 15 årene.

- Jeg er klar over at dette nærmest kan lyde som et kommunistisk manifest, men jeg er absolutt ikke kommunist! Derimot har jeg stor tro på markedskreftene, så lenge de disiplineres av andre krefter, som institusjoner, regelverk og debatt i det offentlige rom, som kan føre til økt bevissthet i samfunnet. Det siste føler jeg en forpliktelse til å bidra til ut fra rollen min.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS