Magma topp logo Til forsiden Econa

Fagsjef forskningskommunikasjon ved BI. Handelshøyskolen BIs forskningssider: www.bi.no/forskning Du kan følge Farbrot på Twitter: http://twitter.com/afarbrot

Bedre beslutninger med full blære

Tissetrengte ledere tar gjerne bedre beslutninger, hevder Luk Warlop, professor II ved Handelshøyskolen BI. Han er tildelt en av årets Ig-nobelpriser for forskning som får deg til å le, og så til å tenke.

I arbeidslivet tilbringer vi mye tid i møter der vi heller innpå med både kaffe, vann, te, mineralvann, og av og til melder behovet seg for et nødvendig ærend. Da forsøker vi gjerne som best vi kan, å holde blæra under kontroll. Eller vi passer på å få gjort unna det nødvendige ærend.

Kan det tenkes at vår evne til å holde blæra under kontroll har spillovereffekter på andre områder, for eksempel vår evne til å ta gode beslutninger?

– Folk som kontrollerer blæra, tar mer kontrollerte og mindre impulsive avgjørelser. Det viser en studie gjort av professor Luk Warlop og forskerne Mirjam A. Tuk og Debra Trampe. Studien er publisert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.

Warlop er professor II ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI og professor ved Katholieke Universiteit Leuven.

Vant Ig-nobelprisen

Nylig mottok Luk Warlop en Ig Nobel Prize for «forskning som får deg til å le, men så tenke». Prisen ble delt ut ved Harvard University av tidligere nobelprisvinnere.

– Jeg tok personlig imot prisen. Jeg synes det er vidunderlig å bidra til at folk snakker om forskning og vitenskap, selv om det er med et smil om munnen. Dessuten foretrekker jeg å forske på morsomme temaer fremfor kjedelige temaer, kommenterer han.

Warlop understreker at forskningen er seriøs nok og plasserer seg innenfor forskningsfeltet neuroøkonomi, som opplever en stigende interesse.

Det er gjennom eksperimenter at Warlop og hans forskerkolleger finner at deltakerne tok mer langsiktige og mindre impulsive beslutninger når de måtte kontrollere blæra.

Han mener forklaringen ligger i den delen av hjernen som kontrollerer impulsive handlinger – som å skulle tisse straks behovet melder seg. At vi som barn lærer å overstyre denne impulsen til vi finner en do, kommer godt med senere.

Kontrollerer impulsene

– Når vi lærer å kontrollere sine impulser på ett område, kan man bedre kontrollere sine impulser også på andre områder. Å kunne kontrollere blæra er bare ett av mange slike områder, sier han.

Ifølge funnene bør blæra være full hos forretningsfolk når de må velge mellom en kjapp gevinst eller vente på muligheten til en større senere. I særlig grad gjelder dette for kvinner.

– Full blære er bedre for å tenke langsiktig når instinktet sier «handle nå». Du blir mer tålmodig og kan bedre håndtere usikkerhet, sier Warlop.

Warlop mener at å være tissetrengt gir tre fordeler:

  1. Tid: I stedet for å reagere impulsivt kan man med full blære overstyre impulsen og ta en beslutning som er riktigere på sikt.
  2. Sannsynlighet: I stedet for å velge det trygge og kjente vil tissetrengte lettere finne riktig vei i ukjent terreng.
  3. Sosialt: Med full blære vil man tenke mindre på seg selv, og mer på det sosiale miljøet i gruppen. m

Warlop_Luk_fmt

Luk Warlop, professor II ved Handelshøyskolen BI


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS