Magma topp logo Til forsiden Econa

magma1701_forening-30_img_029

Alisa T. Jensen er LinkedIn-ekspert, foredragsholder og grunnlegger av selskapet CVeksperten.no. Hun har Executive Master of Management fra BI og master i språk og flerkulturell kommunikasjon fra statsuniversitetet i St. Petersburg.

Kom deg tidlig på LinkedIn

LinkedIn er full av flinke folk som har oppnådd mye, har lang erfaring, mye ekspertise, sterke meninger og store titler. Det er ikke overraskende at mange «vanlige dødelige», og spesielt unge, ikke er veldig komfortable med å være på et slikt møtested – i alle fall inntil de selv blir store. Men her kan du hente mye.

Det er rundt 1,3 mil nordmenn på LinkedIn. Tror du alle de er toppsjefer? Nei, men noen er mer opptatt av å være synlig og snakker mer enn andre. Det betyr ikke at alle må være like aktive for å få nytte av nettverket. Så ikke sammenlign deg med andre: Kom deg på LinkedIn, og få nettverket til å jobbe for deg.

Det er smart å være tidlig ute med karrierebygging. Si at du kommer deg på LinkedIn to år før du er ferdig med studiene, og knytter kontakt med kun én riktig person per måned. Da har du ved slutten av studiene 24 personer som kan hjelpe deg å kickstarte karrieren. Det er 24 muligheter som dine medstudenter som ikke gjorde det samme, ikke har.

Det første du skal gjøre på LinkedIn, er å lage en smart profil. Det betyr å være i riktig kategori for din kompetanse, samtidig som profilen viser noe av din personlighet, interesser og ambisjoner for å skille deg fra andre. I tittelen bør du bruke ordene som beskriver det du studerer, gjerne spesialisering. Følg opp med en kort oppsummering om det du holder på å lære og vil jobbe med, og litt om deg som person. Her starter du din karrierevei, og det er lov å ha en kort profil der du synliggjør mer av din personlighet enn arbeidserfaring.

Det å legge til folk på LinkedIn er teknisk sett enkelt, men nøkkelordet her er riktige personer. Du som er student, kjenner sikkert et begrenset antall mennesker profesjonelt. Start med å knytte kontakt med dine lærere, veiledere og medstudenter. Har du vært i praksis i et selskap, snakket med eksperter, hatt verv eller hørt på et spennende foredrag – her finnes kontakter som kan være nyttige. I tillegg er det masse riktige kontakter du kan finne på LinkedIn som du ikke kjenner ennå. Det kan være eksperter på det du vil jobbe med, de som jobber i selskaper som er spennende for deg, de som blogger om og diskuterer interessante temaer. Du finner dem i relevante faglige grupper ved å følge selskaper eller rett og slett søke på navn eller stilling.

Når du har funnet noen du vil legge til i nettverket ditt, bør du tenke nøye før du sender ut invitasjonen. Du ønsker å bli assosiert med ditt fag og det du vil jobbe med, og bli husket den dagen de skal ansette noen med din kompetanse. Hvordan få det til hvis du og personen ikke kjenner hverandre? Start en samtale, direkte i invitasjonen. Det enkleste og beste er å vise interesse for faget personen har ekspertise i, og stille et spørsmål. Det vil gi en enkel forklaring på hvorfor du vil knytte kontakt: Du leter etter kunnskap og erfaringer, og det er heldigvis mange på LinkedIn glad i å dele. Ta inn kunnskapen, bygg relasjonen, og tenk langsiktig – det er ingen hurtigløsning.

Den dagen du selv er klar til å dele dine tanker og meninger på LinkedIn, blir du enda enklere funnet når du begynner å snakke. En dag hjelper du kanskje en student som starter fra fra bunnen av, slik du gjør i dag.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS