Magma topp logo Til forsiden Econa

Irina Lee skriver for Magma som frilansjournalist.

Moder Julie

Trebarnsmor Julie Margrethe Brodtkorb (37) tilhører samfunnets toppsjikt, som administrerende direktør i JKL, forfatter og folkevalgt politiker for Høyre. Selv definerer hun morsrollen som sin viktigste.

Julie M. Brodtkorb hevder hun har sluttet med langtidsplanlegging. Én fremtidsvisjon holder hun likevel fast ved:

– Når jeg er 70 år, håper jeg at mine barn er vokst opp til å bli sultne og engasjerte individer som brenner for noe. Selv håper jeg at min innsats har utgjort en forskjell for menneskene rundt meg og for samfunnet. Da vil jeg føle at jeg har lyktes!

Fremtidsplaner

Det er lenge til hun er 70, og langtidsplanlegging har hun altså sluttet med. Det opphørte etter skilsmissen i 2010, da hun og finansmannen Tore Aksel Voldberg gikk hver til sitt.

– Mens jeg studerte på Handelshøyskolen, hadde jeg lagt planer for det meste. Jeg visste sånn omtrent når jeg ville forlove meg, når jeg ville gifte meg, hvor jeg ville jobbe, og hvor gammel jeg ville være når jeg fikk mitt første barn. Det meste gikk bortimot akkurat som jeg hadde planlagt det, sier Brodtkorb og smiler.

Skilsmissen var ikke planlagt, selv om hun i etterpåklokskapens lys sier at «det sikkert ville skjedd før eller siden».

– Nå legger jeg bare planer for ett år ad gangen. Det gir meg mer glede – og færre skuffelser!

Fikk videoutstyr

Planene for det kommende året innebærer klart definerte måltall for JKL Oslo, kommunikasjonsbyrået hun har ledet siden januar i år. I tillegg har hun et litt større mål, på vegne av hele landet.

– Jeg skal bidra til at Erna blir statsminister! Etter å ha jobbet tett med henne gjennom mange år vet jeg hva hun kan få til. Selv om alle meningsmålinger peker i Høyres retning nå, kan alt skje innen valget. Å tro noe annet er som å tro at man har vunnet et løp før det har startet.

Det eneste som kan rokke ved hennes ambisiøse planer for 2012/2013-sesongen, er hvis noen av hennes tre barn protesterer. Døtrene på fire og åtte år og sønnen på seks år kommer foran alt.

– Som deltids alenemor har jeg klare kriterier for hvordan jeg bruker tiden min. Det ga jeg også beskjed om til JKL-ledelsen i Sverige før jeg tok på meg jobben. Det har de full respekt for. De har blant annet tilrettelagt arbeidsplassen min ved å installere videokonferanseutstyr, og de skjønner at jeg er nødt til å ta siste fly hjem når vi har ledermøter i Stockholm.

Omstridt kandidat

Å gi slipp på politikken var ikke et alternativ da Brodtkorb begynte som JKL-sjef. Hun ble gjenvalgt som leder for Høyres Kvinneforum på landsmøtet i år, og tidligere har hun vært stabssjef for Erna Solberg og vært partiets ansikt utad i rollen som kommunikasjonssjef. Hennes inntreden i bystyret i Oslo i fjor gikk derimot ikke stille for seg, da nominasjonskomiteen fjernet henne fra sikker plass på bystyrelisten. Velgerne sørget for at Brodtkorb fikk sin hevn. I kommunevalget fikk hun bortimot 5000 personstemmer, som dermed sikret henne plass likevel.

– Etter at jeg ble valgt inn, har jeg fått en varm velkomst. Jeg føler meg godt ivaretatatt. Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg og partiets «grand old lady», Annelise Høegh, har mye av æren for det, sier Brodtkorb.

Vervet som bystyrerepresentant innebærer mange kveldsmøter. Det har Brodtkorb løst ved å få innvilget omsorgspermisjon, som gjør det mulig for henne å forlate møtet klokken 20, tre timer før ordinær sluttid.

– Når barna er i seng, fortsetter jeg gjerne å jobbe frem mot midnatt. Over mange år kan jeg ikke holde på i dette tempoet. Men akkurat nå er det litt unntakstilstand, sier 37-åringen og legger til at det ikke ville gått rundt uten hjelp. En mannlig au pair bidrar med sitt, og venner og familie stiller også opp ved behov.

Diskusjon til middag

Hun definerer seg selv som et politisk dyr og mener oppveksten i Trondheim er en del av forklaringen:

– Min mor har alltid vært veldig engasjert. Hun er typen som leser Der Spiegel og The Times og vil diskutere alt. Det var ikke uvanlig at vi fikk servert et tema til søndagsmiddagene. Jeg husker for eksempel at hele familien diskuterte om Hollywood-skuespilleren Ronald Reagan egnet seg som president. Da var jeg ikke gammel, sier Brodtkorb.

Søndagsmiddagene ga henne verdifull erfaring i argumentasjonsteknikk. Det har kommet godt med. I politikken.

– På privatfronten har jeg fått høre at jeg er håpløs å diskutere med, fordi jeg går inn i enhver diskusjon med mål om å vinne! «Hvorfor kan vi ikke bare snakke sammen helt vanlig», pleide min eksmann å si til meg. Jeg skjønner hva han mener, sier Brodtkorb og ler.

I dag definerer hun forholdet til sin eksmann som svært godt. De omgås og snakkes jevnlig og har funnet gode samværsordninger for de tre barna.

– Når vi deltar på klasseavslutninger og foreldresamlinger i forbindelse med barnehage og skole, har jeg ofte inntrykk av at vi er det foreldreparet som koser oss mest i hverandres selskap, sier hun.

Ikke likestilt

I oppveksten sørget moren for å fostre henne opp på grunnleggende feministiske verdier:

– Min mor sa alltid at jeg aldri skulle gjøre meg avhengig av en mann. Det prinsippet har jeg alltid fulgt, og det innprenter jeg også i mine døtre. Hver enkelt kvinne må ta ansvar for sitt eget liv og sin egen økonomi, sier Brodtkorb.

I vår utga hun boken Bare en kvinne? på Aschehoug forlag. Forfatteren «er ikke redd for å snakke høyt om likestilling, hva som er god kommunikasjon i politikk og næringsliv, og hvordan ambisiøse jenter bør gå frem for å nå sine mål», heter det i forlagets omtale av boken.

– Jeg kan håpe at jeg etterlater samfunnet et hakk mer likestilt til neste generasjon, men foreløpig er vi langt unna målet om full likestilling. Å tro at vi ikke lenger trenger å tenke på likestilling, er naivt.

Dyslektiker

Med en far som er lege og en mor som er tannlege trodde unge Julie at hun selv skulle følge i deres fotspor. Som liten jente drømte hun om å bli lege. Hun måtte jobbe hardere med skolearbeidet enn de fleste, ettersom hun allerede i andre klasse fikk påvist dysleksi. Etter hvert måtte hun konstatere at karakterene i matte og realfag dessverre ikke holdt til å gå videre med medisinstudier.

– Faren min trøstet meg med å si at «ja, ja, du kan jo alltids bli siviløkonom ved Norges Handelshøyskole». Det var liksom worst case scenario. Så da valgte jeg det, sier Brodtkorb og ler.

Hun begynte ved NHH i 1995, og årene som student beskriver hun som «ganske nerdete». Brodtkorb var ikke blant de mest sosiale studentene. Hun sang riktignok i koret Sangria og satt som studentrepresentant i Kollegiet. Ved siden av studiene jobbet hun også som aerobicinstruktør på SATS i Åsane, for å slippe å ta opp så mye studielån.

– Etter hvert arrangerte jeg egne aerobictimer i aulaen på skolen og tok ti kroner fra hver student som deltok. Det ble penger av sånt.

Måned på Ibiza

Brodtkorb og hennes kullkamerater ble uteksaminert i 1999, mens solen fortsatt skinte og alle dot.com-piler pekte til værs mot en skyfri himmel. Selv kapret hun seg en traineestilling i GeelmuydenKiese (GK) ett år før hun var ferdig med studiene.

– Jeg dro et halvår på utveksling til Barcelona, vel vitende om at jeg hadde jobb når jeg var ferdig med studiene. Det ble min versjon av studentrussetiden! Jeg tilbrakte blant annet en måned på Ibiza, sier Brodtkorb og ler godt.

Læringskurven i GK ble akkurat så bratt som Brodtkorb håpet på. Arbeidsmengden tilsvarende stor. Arbeidsdagene varte fra halv syv om morgenen til åtte om kvelden, og hun jobbet stort sett alle helger.

– Jeg jobbet tett med Hans Geelmuyden og lærte enormt mye av ham. Det viktigste jeg tok med meg fra GK, var forståelsen av en god situasjonsanalyse. Uten analytiske egenskaper vil man aldri lykkes som kommunikasjonsrådgiver. Og skal du gi råd til en bedriftsleder, bør du kunne lese en årsrapport, sier Brodtkorb.

Hennes egne årsrapporter vil bli interessant lesning i tiden fremover. Mon tro om hun ved utgangen av neste år har innfridd alle målene hun har satt for seg selv?

– Jeg har i hvert fall en diger flaske champagne liggende i kjelleren som skal sprettes når Erna vinner. Det bør skje neste år!

figur

FOTO: JKL Group

SJONGLØR: For å klare å sjonglere jobb, hjem og politikk har Julie M. Brodtkorb adoptert det Erna Solberg kaller fortrengningsmekanisme: – Alt jeg ikke får gjort noe med, putter jeg i en skuff og glemmer. Å gå rundt med dårlig samvittighet for alt man ikke rakk å gjøre, hjelper ingen.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS