Magma topp logo Til forsiden Econa

Gry May Ljøterud

Norgesmestere i økonomi ble Mads, Sara og Eline

Spenningen var å ta og føle på da administrerende direktør Tom Bolstad kåret vinnerlaget av Econas første NM i økonomi. Av 15 lag kjempet til slutt tre lag fra økonomilinjen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om førstepremien, som var en tur til det prestisjefulle Henley Business School utenfor London.

Dette er første gang Econa arrangerer NM i økonomi, som i år var et pilotprosjekt på HiOA. I 2014 satser Econa på at konkurransen skal bli landsdekkende. 45 deltagere meldte seg til konkurransen som bestod av tre runder, hvor de to første rundene var løsning av case, og den siste var en case og 20 spørsmål. Tre vinnerlag kom til finalen, der de måtte svare kjapt på spørsmål som hva kapitalverdi består av, hva er selvkost, forklar tofaktor-ideen, hva er definisjon på BNP og hva er forskjellen på induktiv og deduktiv design.

Tom Bolstad kåret laget som bestod av Mads fra Drøbak, Sara fra Oslo og Eline fra Tynset, alle fra annen klasse, til årets vinnerlag.

– Morsomt!

Alle tre meldte seg på NM først og fremst fordi det var gøy, og fordi det var morsomt med noe faglig som ikke var pensum. De hadde ikke forventet å komme gjennom første runde, og ble desto mer overrasket over seieren. Diplomet blir en verdifull attest å ha med seg videre, mener de tre.

Fire dyktige forelesere har stått bak oppgavene, og har i tillegg vært sensorer. En av foreleserne er Fred Strønen, som er førsteamanuensis på økonomiutdanningen ved HiOA. Han tror det er viktig med NM i økonomi for studentenes studieutvikling.

– Å løse cases er en viktig læring, både i undervisningen og som nyttige forberedelser til arbeidslivet. Det å kunne analysere et case er nyttig innenfor mange områder både i næringsliv og forvaltning. Case er ofte brukt for å ta større beslutninger, i jobbintervjuer, eller for å analysere strategiske alternativer eller scenarier, sier Strønen.

– I besvarelsene av case-oppgavene la vi vekt på at de var faglig godt fundert og at de var innovative. I tillegg skulle de være praktiske og ha smarte løsninger. Det er viktig å vise at man kan kombinere fremragende teori og praksis.

– Street smart

Strønen bruker betegnelsen «street smart» for det å anvende teorien på en smart måte. I tillegg er det viktig å være god på metode og fremgangsmåte.

Studentansvarlig Camilla Nyland i Econa Medlem har ledet prosjektet sammen med Linne Midttømme, HiOAs studentrepresentant for Econa, og en egen prosjektgruppe ved HiOA.

– Det har vært gøy å jobbe med studentene om et faglig program. Oppslutningen har vært over all forventning, og jeg har bare positive forventninger til neste år da vi planlegger å rulle ut NM i hele landet, sier Camilla Nyland.

Selv om hverdagen er hektisk for studentene, med deltidsjobb, trening og andre utenomfaglige aktiviteter, er det desto mer populært å kunne kombinere tiltak som både består av fag og moro. NM i økonomi dekker begge deler. Og det er ingen tvil om at deltagerne i de 15 lagene kan se fremtiden lyst i møte.

Vi gratulerer vinnerne og er allerede i gang med planer for neste års arrangement. Følg med på econa.no for neste års NM i økonomi!

figur

Fra venstre: Foreleserne Ivar Bredesen, Erik Døving og Fred Strønen, flankert av vinnerne Mads Andrè Valderhaug, Sara Ølness og Eline Stølan.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS