Magma topp logo Til forsiden Econa

Savner tiden da Corona bare var en øl

figur-author

Den nye normalen påvirker alle deler av samfunnet, og spesielt utsatt er kanskje studentene. I mars gikk hele Norge i lockdown. Også studentlivet, som er en tilværelse vi trives godt i etter noen år som studenter: Det å bli kjent med nye mennesker, utveksle tanker, ideer og erfaringer under et gruppeprosjekt og skravle med sidemannen i pausen på forelesning. Plutselig var alt dette vekk, og det man satt igjen med, var det man gruer seg mest til i løpet av semesteret: EKSAMEN! Nå var det ikke lenger deg og kollokviegruppen din mot eksamen, plutselig satt du helt alene mot prøven som påvirker fremtiden din.

Vi lever gjennom digitale verktøy og er heldige om vi får sett andre sånn at vi slipper å spise middag alene HVER dag. Når studielånet ikke strekker helt til, og permitteringen bare blir lengre og lengre, kjenner man det på den tiende dagen med havregrøt til alle måltider. Denne høsten ble det igjen strammet inn, og vi krysser fingrene for at nye studenter har klart å etablere et nettverk i løpet av de første månedene i ny by.

Da pandemien traff, ble Anine permittert fra sin deltidsjobb på Lindex. Det resulterte i en febrilsk jakt etter en ny jobb for å ha en inntekt som kunne dekke levekostnadene. Heldigvis endte det med en ny deltidsjobb på Kiwi, men søknadsbunken var stor, og ikke alle var like heldige. For å toppe uforutsigbarheten kom hun tilbake i jobben på Lindex i løpet av sommeren. Det ble nesten for mye av det gode og kanskje ikke optimal oppladning til et nytt studieår.

Møtet med ny by og nye studier ble ikke den opplevelsen hun håpet på. Litt sliten etter en sommer i butikk og mange restriksjoner ble rett og slett demotiverende. Brått forsvant alle de positive forventningene om studieliv, spennende diskusjoner med andre masterstudenter og selvfølgelig nye venner og sosialt samvær. Når dagen starter uten at du trenger å forlate sengen, lukker øynene seg fort igjen, og det foreleseren sier, blir som en nattafortelling.

Mange førsteårsstudenter opplever en tung start på studentlivet. Alene på hybelen, uten altfor mange venner og uten muligheten til å få det. Norske studiesteder har i stor grad gjort undervisningen digital, men omfanget varierer. Med permitteringer og trangere tider i næringene hvor mange studenter har hatt deltidsjobber, kan leien bli for høy og hybelen for ensom. Mange har måttet flytte hjem igjen. Det er trist, forståelig nok, slik situasjonen er nå. Det er ikke så rart om noen får helsemessige utfordringer de ikke er vant med, som angst, isolasjon og ensomhet. Alt som er gøy med å studere, er borte! Vanligvis kan det være gøy å lese med vennene dine, men det kan du ikke gjøre nå.

På HK og OsloMet, der vi studerer, foregår det meste via strømming og Zoom. Det sosiale aspektet ved studietiden som vi alle har gledet oss til, er helt borte. Det handler om mye mer enn studentfester. Trivsel er viktig for prestasjon og motivasjon, og ensomhet blant studenter har blitt bredt dekket. Samtidig er det ikke mange som snakker om kvaliteten på studiene. Forelesninger og gruppearbeid har vært et sted å diskutere fag, lære av hverandre og reflektere over faget. Situasjonen er ny, men pedagogikken er i stor grad den samme. Verken forelesninger eller eksamensformer har foreløpig klart å tilpasse seg den nye hverdagen på en god måte. Et eksempel er snarveien enkelte studiesteder velger med å bare gi bestått / ikke bestått i stedet for vanlige karakterer. Dette er vi svært misfornøyd med.

Econa Student har flere tiltak for å hjelpe studentene i denne vanskelige tiden. Blant annet tilbys det foredrag for å øke motivasjon og ta kontroll over din studietid og stressmestring. Vi arrangerer også quiz annenhver uke, hvor studenter kan samle lag, gjerne fysisk så lenge smittevernet er ivaretatt, og delta digitalt. Vi i studentutvalget (SU) har deltatt flere ganger og synes det er en flott anledning til å være litt sosial selv om vi bor på ulike steder i landet. Det å invitere noen man kanskje ikke kjenner så godt, er litt enklere når man har noe spennende å invitere til. Da kan digitalquiz være en flott anledning.

Våre lokale studentgrupper har også virkelig steppet opp gamet. Vi i Econa Student er veldig stolte over jobben de gjør for medlemmene. De har arrangert alt fra gåturer til kræsjkurs og bli kjent-dager. Hensynet til smittevern har gitt noen ekstra utfordringer, men de har gjort en utmerket jobb for at vi og dere skal være trygge når vi deltar på arrangementer. Det er viktig at vi ikke bare tenker på hva vi mister, men også hva vi kan få til. Da skal det være en fordel å ha en organisasjon som Econa i ryggen. Vi ønsker å vise at ingen står alene om dette, vi er alle i samme situasjon. Vi må hjelpe hverandre å ta kontakt, selv om det nå må skje over Zoom, Skype eller Teams. Dette er så utrolig viktig for at ikke studentene skal falle utenfor, droppe ut eller bli veldig ensomme.

Dagene går i ett. Det kan være slitsomt å forsøke å forklare hva du mener, eller forstå andre når nettforbindelsen er ustabil. Når foreleseren har glemt å trykke record. Nakken verker og øynene er slitne av altfor mye skjermtid. Da vil vi gjerne fortelle deg at vi alltid sier: «Regn med oss!» Vi håper alle Econa-medlemmer føler de blir tatt godt vare på i denne utfordrende nye normalen, og at terskelen for å ta kontakt bare senker seg for hver dag som går.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS