Magma topp logo Til forsiden Econa

Lotte Børnick-Sørhaug

To tenorer og en sopran stakk av med seieren i NM i Økonomi

figur

Vinnerlaget Optimum: «Optimum» jubler etter den overraskende seieren. F.v.: Lars Stemland Eidem, Sigurd Nørstebøen og Ingrid Pedersen.

Det var duket for intern krig da tre lag fra NHH endte i «superfinalen» i NM i Økonomi. For å havne der hadde de slått ut syv andre lag i tre forskjellige øvelser i løpet av det som hadde vært en over gjennomsnittet intens dag.

Snøkaos i Oslo førte til at fem lag måtte få de første finaleoppgavene utdelt på Gardermoen. Der satt de snøfast sammen med to av juryens medlemmer og løste i løpet av dagen spennende og krevende caseoppgaver fra Danske Bank og BDO. Samtidig satt fem andre lag på UiS Stavanger og gjorde det samme.

Da flytrafikken endelig var oppe og gikk igjen, og de fem siste lagene var på plass i Stavanger, var det duket for casepresentasjoner. Etter ti innholdsrike besvarelser trakk juryen seg tilbake for å regne seg frem til de tre lagene som skulle få delta i superfinalen. Det viste seg å være tre lag fra NHH: Optimum, Guttakrutt og Hibstere.

– Vi lå helt nede på 9. plass da vi startet i dag tidlig, så det var et sjokk å bli kalt opp på scenen til superfinalen, sier de tre vinnerne fra NHH, Ingrid Pedersen, Sigurd Nørstebøen og Lars Stemland Eide. Ingrid og Sigurd går i tredje klasse på siviløkonomstudiet på NHH, og Lars er godt i gang med mastergraden, der han fordyper seg i samfunnsøkonomi. – Det at vi startet som underdogs i dag, førte til at vi har vært i angrepsposisjon hele veien, sier Lars Stemland Eide.

Glad i oppmerksomhet

Underdogs er de derimot ikke når det kommer til å stå på scenen, noe de helt tydelig fikk bevist da de la frem sin casebesvarelse foran juryen og de andre finalistene. De tre er nemlig alle engasjert i det tradisjonsrike NHH-koret «Optimum», og senest i februar stod de alle tre på scenen i korets egen revy. – Vi var ikke så nervøse i dag, vi synes det er gøy å presentere, sier Ingrid. De mener selv at deres interesse for å innta scenen helt klart ga de en fordel i den ene av de tre finaleoppgavene. Jurymedlem Gina Aukland Ording fra Danske Bank bekrefter deres mistanker: – Det var utrolig gøy å se den gløden dette laget fremstod med. Det var tydelig at de trodde på sitt eget budskap, og de klarte virkelig å overbevise publikum.

De tre vinnerne er derimot ikke like selvsikre når spørsmålet om vinnerutsiktene tas opp. – Nei, kommer det kontant fra alle tre, det var helt uventet. – Vi hadde hørt rykter om at det var over 170 lag påmeldt, så vi var ganske klare på at dette bare ble et spennende forsøk. Vi meldte oss først og fremst på fordi det er en fin måte å få praktisere det vi lærer på skolen på, casetrening er veldig viktig og noe vi gjør for lite av på skolen. Det gir oss en litt annen vinkling på pensum, og jeg tror det er en fin «detour» å ta, fortsetter Ingrid. – Dessuten er premiene utrolig kule, sier Sigurd. – Å få lov til å presentere caset for ledelsen i Danske Bank blir utrolig spennende og lærerikt.

Imponert jury

Juryen, som bestod av Atle Kolbeinstveit fra Econa (juryformann), professor Terje Våland fra UiS, Gina Aukland Ording fra Danske Bank og Magnus Bakke fra BDO var svært imponert over det de ti finalelagene hadde fått til i løpet av dagen. – De har virkelig fått vise hva de er gode for i dag. Samtlige lag har trukket med seg relevante teorier fra pensum og brukt de på spennende og kreative måter for å løse oppgavene, sier Atle Kolbeinstveit, som er overbevist om at lagene nå tar med seg verdifull erfaring i caseløsning tilbake til skolebenken.

Finalen bestod av en businesscase levert av Danske Bank, en kortsvarscase fra BDO, og den avgjørende «superfinalen». Kun de tre beste lagene fikk være med hele veien til superfinalen.

Viktigst å slå BI

De tre vinnerne kjenner hverandre godt fra korøvelsene i kjelleren på NHH, men har ikke jobbet sammen rent faglig tidligere. De hevder at de har blitt enda bedre kjent med hverandre gjennom konkurranseukene. Til høsten reiser Lars til Mannheim for å gjøre ferdig mastergraden, mens Ingrid og Sigurd må forvalte tittelen «vinnere av NM i Økonomi» så godt de kan tilbake på NHH. I tillegg til revyrollene. Og når vi spør hvordan det var å slå de andre lagene, kommer det ganske kjapt fra alle tre: – Det var viktigst å slå BI.

figur

Guttakrutt: NHH-laget «Guttakrutt» på andreplass i finalen, her jobber de med å løse casen fra Danske Bank. F.v. Magnus Krogsmyr, Øystein Dybvik og John Andreas Kristensen.

figur

Hibstere 2: NHH-laget «Hibstere» på tredjeplass i finalen, her jobber de med å løse casen fra Danske Bank. F.v. Per Christian Brander, Eirik Lieng og Einius Smolskas.


Econa er foreningen for høyt utdannede innen økonomi og administrasjon. Er du ikke medlem?
Sjekk medlemstilbudene og meld deg inn i dag.

© Econas Informasjonsservice AS, Rosenkrantz' gate 22 Postboks 1869 Vika N-0124 OSLO
E-post: post@econa.no.  Telefon: 22 82 80 00.  Org. nr 937 747 187. ISSN 1500-0788.

RSS